Ускоро: Ентеријер врањске куће 19.века у Народном музеју

У Народном музеју у Врању ускоро почињу обимни радови на завршном уређењу ентеријера. Почело се и са излагачком делатношћу, заустављеном због епидемије, а интензивирана је и издавачка делатност.

У Народном музеју у Врању ускоро почињу обимни унутрашњи, занатски радови на замени електричних и машинских инсталација, подова као и 10 аутентичних прозора.Они нису замењени 2017. када је то учињено са 12 прозора на фронталном делу зграде Селамлука.

Након што је републичка Дирекција за имовину вратила објекат Харелука  граду, у музеју су направили нови план сталне поставке.

Директор Народног музејa Саша Стаменовић каже да ће у згради Селамлука бити постављен ентеријер  врањске, грађанске куће с краја 19.века. Поред намештаја, посетиоци ће моћи да виде и грађанску одећу из тог периода и предмете за домаћинство који су били у сталној употреби, а продукт су занатске делатности. У објекту Харемлука планира се стална археолошка и историјска поставка.

Након вишемесечне паузе због епидемије, и Галерија Народног музеја почела је са излагачком делатношћу. Отворене су две изложбе, а интензивира се и издавачка делатност.

Стаменковић истиче да је Врање пре Другог светског рата добро функционисало у привредном смислу. Овде је било отворено неколико банака, оснивале су се занатске радионице из којих се касније развијала  индустрија обуће и текстила. О томе ће музеј до краја ове године издати монографију са акцентом на банкарски сектор.

Музеј ће до краја године издати и Врањски гласник, који се последњи пут појавио пре десет година.  

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 август 2020 14:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

ХИТНА: Људи често прикривају симптоме короне, када дођемо већ су у свеопште лошем стању - Радио Телевизија Врање… https://t.co/GlRYkYjLLo
Врање и даље у врху по броју новооболелих у Пчињском округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/qzFROETVps via… https://t.co/3ey3tZGcar
Стигао налаз обдукције: Сара убијена с леђа, убица испалио шест метака - Радио Телевизија Врање… https://t.co/EtnoNpOItJ
Follow RTV Vranje on Twitter