Прва изложба у доба короне у Врању. Никог није било на отварању

После вишемесечне паузе у изложбеној делатности, у Галерији Народног музеја у Врању отворена је групна изложба слика и скултптура групе младих академских стваралаца. Критички однос према појединцу и друштву са освртом на актуелни тренутак у коме живи цела планета, порука је која избија са изложених радова.

Није необично да на културним догађајима има мало публике. Међутим, синоћ није било никога, осим медијских посленика.

У тренутним околностима, можда је разумљиво што публике није било на отварању изложбе, која симболично носи назив „Стања“. Десетак младих академских стваралаца ипак је сматрало да уметност, као процес, не сме бити прекинут без обзира на околности у којима траје.

Аутор изложбе, историчар уметности Магдалена Стефановић истакла је да су сви радови који су изложени делови великих циклуса на којима раде ови уметници.  Већина слика има сценски приступ у односу на ликове који су представљени, тако да се некако наметнуо назив „Стања“  и због ситуације неког ванредног стања, које ће оставити дугорочне последице.

Слике Милана Хрњазовића, Петра Мошића, Драган Дејановића, Ивана Миленковић, Ане Марковић, Марије Здравковић, Иване Јерковић, Жељка Виторовића и Марије Савић, пуне су симболике, упозорења, али и наде. Посебно ноту изложби дале су скулптуре Боже Терзића.

Магдалена Стефановић подсетила је да су све слике рађене техником уља на платну која можда сада није толико популарна, али пружа  много могућности, да се модерним елементима прикаже нека нова реалност. То је, пре свега критички однос  у односу на појединца, друштво и на све оно што депримира човека, али са поруком да не смемо да губимо веру у будућност и у бољи свет.

Ову изванредну изложбу публика ће моћи да погледа до 25. августа.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 05 август 2020 14:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter