Промовисана друга књига Теодоре Илић из Владичиног Хана

Млада песникиња Теодора Илић из Владичиног Хана издала је другу књигу поезије под називом „Жубор јужних рима“. Теодора пише о љубави, срећи, одрастању, али највише о родољубљу. Инспирисана је својим крајем, домовином и значајан део у књизи заузимају песме на дијалекту. Основна школа „Свети Сава“, чији је Теодора ученик,  помогла је да књига угледа светлост дана.

Било је материјала за више од једне књиге, каже Теодора. Мисли да је друга књига боља, озбиљнија и по питању квалитета песама, али и по визуелном изгледу. У томе су јој помогли пријатељи, малади уметници, које је прошле године упознала на Крфу на наградном путовању након победе на лиетрарном конкурсу Српске православне цркве.

"Моја прва књига носила је назив по једној песми из књиге која је била баш значајна за моје тадашње писање. Сада сам одлучила да нова књига носи назив по мом родном крају, јер сам велики локал патриота и зато што ће у књизи бити песме на дијалекту које су јако важне. Оне су у првом поглављу, јер „Жубор јужних рима“ не би био довољно јужан без песама на дијалекту“ , каже млада Теодора Илић.

Да се ради о изузетном таленту потврдили су у рецензији познати писци попут Недељка Попадића, Власте Ценића, Стевана Милошевића и Виолете Јовић. Директор школе „Свети Сава“ Драган Димитријевић, која је помогла издавање обе књиге, поносан је на Теодорин успех и чињеницу да је њен таленат препознат на време и да су наставници и сви који су могли да помогну, настојали да само напредује.

„На основу тумачења о књизи које је дао Недељко Попадић, један од најпознатијих дечјих песника тренутно у Србији, и других рецензената, ради се о једној невероватно добро осмишљеној збирци песама у којој је девојчица превазишла године старости. Поносни смо на њу, првенствено као колектив. Наши наставници умеју да уоче таленат код деце, негујемо то и увек желимо да помогнемо колико смо у могућности“, објашњава директор Драган Димитријевић. 

Наставница српског језика и књижевности Оливера Костић  радила је са Теодором и на овој и на претходној књизи. „Види се напредак и зрелост. Многи неће веровати да је ово писала четрнаестогодишња девојчица“, каже наставница.

„Књига је другачија, зрелија, озбиљнија. Теодора каже да су јој најдраже родољубиве песме. Дорасла је родољубљу и разумевању тога, па самим тим су те песме најбројније у књизи“, појашњава Костићева.

Промоција Теодорине друге  збирке песама одржана је у Културном центру у Владичином Хану. Сада „Жубор јужних рима“ наставља да жубори у свом правцу.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 26 јун 2020 16:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter