Одштампајте ову страницу

Из штампе изашло фототипско издање књиге Свети Прохор Пчињски и његов манастир

Поводом 950 година манастира Светог Прохора Пчињског и 700 година од његове обнове, из штампе је ових дана изашло фототипско издање књиге Свети Прохор Пчињски и његов манастир Јована Хаџи-Васиљевића, најпре објављене 1900. године у Београду, у штампарији Краљевине Србије.

Поновљено издање књиге Свети Прохор Пчињски и његов манастир Јована Хаџи-Васиљевића у издању је Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ и Књижевне заједнице „Борисав Станковић“ из Врања објављено је са благословом Његовог Преосвештенства епископа врањског Пахомија, под уредништвом архимандрита Методија, проф. др Сунчице Денић Михаиловић и Ненада Дејковића. 

Проф. др Сунчица Денић у поговору књиге пише да „монографија Свети Прохор Пчињски и његов манастир др Јована Хаџи-Васиљевића представља непроценљиву вредност, како у нашој историографији, тако и у свеукупном културном и духовном животу нашег народа. Написана је прецизно и објективно, са великом одговорношћу и љубављу. До данашњег дана ово је значајан и један од највреднијих извора за све потоње помене о манастиру Светог Прохора Пчињског.

Ово фототипско издање монографије рађено је по потпуно сачуваном примерку који се налази у Народној библиотеци Србије. На овом примерку је и посвета Јована Хаџи-Васиљевића: Узвишеном Господару Србије, Његовом Величанству Краљу Александру, у знак верности и оданости, 18. децембра, 1900. г у Београду, са потписом најпокорнији Др Јован Хаџи-Васиљевић.“

Монографија Јована Хаџи-Васиљевића о Светом Прохору, укључујући броширану монографију Манастир Св. Оца Прохора Пчињског од архимандрита Методија Ж. Миловановића, из 1924. године, а објављену почетком 2020. године у издању Свеправославног друштва „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ овим обнављају лик и дело једног од најзначајнијих Светих отаца Србије и самог манастира Прохора Пчињског.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)