Одштампајте ову страницу

Врањанка Александра Јовановић добитница награде Млади Дис Истакнут

 Млада песникиња, Врањанка Александра Јовановић, добитница је овогодишње награде „Млади Дис“ на 57. манифестацији „Дисово пролеће“. Награду за рукопис „Јагма“ доделила је градска библиотека „Владислав Петковић Дис” у Чачку и  стручни жири  ове маниферстације.

До сада неафирмисана песникиња Александра Јовановић, студент је мастер студија на Факултету драмских уметности у Бреограду, на Катедри за драматургију.

Сазнање да је добитница престижне награде „“Млади Дис“ за 2020. годину Александру Јовановић оставило је у неверици и збуњености.

Али прва њена збирка песама „Јагма“ однела је ову награду међу 23 учесника конкурса. У образложењу жирија каже се да „награђени рукопис успева да на непретенциозан и суптилан начин прикаже лична искуства појединца, али и да кроз њих у хоризонт размишљања призове савремене и углавном прећуткиване теме попут исељеништва, проблема урбанизације града, отуђења од породице и друштва.

Аутор  пише својеврстан интимни документ који, уз додатни рад на рукопису, има потенцијала да остане трајни доказ једног времена и комплексних односа чији се отисци примећују на линији појединац–породица–друштво–систем.“

Александра Јовановић  признаје да је након што је схватила да је добила ову награду била почаствована  и срећна. Наслов збирке „Јагма“  изворно значи отимање. Песме су јој се отеле  иако поезију пише свега неколико месеци. Учешћем на конкурсу желела је да и други процене оно што ради.

А пише од кад зна за себе, научила је да чита са пет година, а са шест је већ покушала да напише први роман. Дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду и логично су следиле мастер студије на Катедри за драматургију. Поред тих обавеза  упоредо пише прозу и ове године из штампе ће изаћу њен роман са интригантном темом.

Александра Јовановић каже да је окосница приче 12-огодишња девојчица која у саобраћајној несрећи губи оца, након чега, кроз маштања, следе њена суочавања са стварношћу.

Поред романа, драма и других књижевних форми,песме ће свакако наставити да пише, а 26. јуна у Чачку ће јој бити уручена награда „Млади Дис“ за 2020. годину.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 јун 2020 15:34

Сродни чланци