Одштампајте ову страницу

Грађанска иницијатива- мурал који је одушевио Врањанце

На иницијативу  15-так пријатеља из насеља Чешаљ, на зиду зграде некадашњег одељења неурологије у Врању освануо је мурал који одушевљава пролазнике. Стефан Слеш, познати врањски уметник насликао је мурал и оставио свој печат, а његови пријатељи прикупили су средства и уређују простор испред мурала.

У време када лоше информације много лакше нађу пут до јавности, један овакав поступак одушевио је све који су ових дана пролазили овим делом града. Млади уметник Стефан Стојановић, познатији као Слеш, одлучио је да још једном покаже свој раскошни таленат, насликавши мурал на зиду зграде старе неурологије.

"Сликам манастир Грачаницу из неког одређеног угла који је погодан за овај зид. Циљ је да оживимо средину и неке делове града који су руинирани. А све у циљу неговања српске традиције и историје."

Стефан је  дипломирани графички дизајнер и главни је „кривац“ за све мурале у граду. Осим тога, његова велика љубав су и графити и тетоваже.

За израду овог мурала било му је потребно 5 дана, упркос лошем времену. Никада се не зна унапред колико ће трајати израда, то зависи од много фактора. Зато се труди да ради са квалитетним материјалима.

"То су шпанске монтане са којима сликам и баш су намењене за сликање мурала и графита. Боје су максимално трајне и не утиче на њих готово ништа, осим ако се површина на којој се ради не уруши. Генерално ни киша, ни снег, ни сунце јој не могу ништа, односно не бледи."

Ипак, најважније је да све испадне како треба и да се то допадне људима А реакције су заиста фантастичне. Људи застају, честитају му. Каже да је задовољан оним што су побудили код грађана, што је и била поента.

Треба истаћи да је ова комплетна акција грађанска иницијатива. Друштво из насеља Чешаљ одлучило је да осим мурала уреди и простор на углу улица Дунавске и Боре Станковића који ће добити потпуно нови изглед.  Ту ће до краја недеље бити паркић са клупицама и расветом  све захваљујући њиховој организацији.   

Ово није прва акција ових младих људи. Пре 2 месеца уредили су још један мурал у улици Лењиновој са ликом Милоша Обилића.

Ипак, на ову данашњу причу бачена је сенка, јер су наше нарави поново дошле до изражаја. Стефану је док је радио и снимао свој рад, неко украо мобилни телефон. Сваки коментар на овакав чин, је сувишан.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 01 јун 2020 15:49

Сродни чланци