Библиотека у Хану: Књига нађе пут до оних који је воле

Књига је највернији човеков друг. Чак и у овим временима када су главе свих окупиране информацијама о новом вирусу и мерама заштите, књига је оно што лечи.

Многи кажу да ових дана не би могли без хране, наравно, али и без добре књиге. Када своју енергију усмерите на лепе ствари, уроните у свет маште, сазнате нешто ново из прошлости, закорачите у будућност кроз догодовштине омиљених јунака, онда вам и тренутна ситуација изгледа мало другачије. Тиме су се водили и запослени у Културном центру у Владичином Хану под чијим окриљем ради и библиотека “Вук Караџић”. Они мисле на своје читаоце и у доба короне.

-Желимо да културу учинимо доступном свима, каже Часлав Младеновић, директор. Зато смо нашим верним читаоцима понудили могућност да се друже са књигом и у овом тренутку. Посебно смо имали у виду старије суграђане који су у карантину. Отворена је телефонска линија за поручивање књига. Радници библиотеке, посредством волонтера Црвеног крста односе жељене наслове верним читаоцима. Води се рачуна о мерама заштите, истиче Младеновић и додаје да се може поручити и више наслова одједном који ће се враћати тек када прође ванредно стање. Књиге се дају дугогодишњим члановима библиотеке или њиховим породицама.Они који више баратају друштвеним мрежама, на фејсбук страници могу да се информишу о свему.

Осим централног објекта, ради и библиотека у селу Стубал. Упркос актуелним пољопривредним радовима, обавезама око наставе и изолацији, мештани нађу времена и за књигу и воле да читају, кажу у ханској библиотеци.

Гордана Стојановић библиотекар препоручила је неке од наслова које вреди прочитати.  -Издвојила бих роман Николаса Спаркса "Спасавање". Ова мајсторски написана романтична прича се бави животом човека у малом граду који је у потрази за срећом и правим животним вредностима, а кључна је љубав која треба да осмисли све и свему да боју и укус. Затим, препоручујем дела из области научне, епске фантастике: “Изгубљени светови 2001” Артура Kларка и “Месечеви вртови“ Стивена Ериксона. Многи последњих година воле популарну психологију, па издвајам Ендру Метјуза и његову књигу “Бити срећан”. Нећете погрешити ако узмете било шта од Лујзе Хеј као и трилере Харлана Kобена, романе Ју Несбеа и наслов “Човек по имену Уве”  од аутора Фредерика Бакмана. Нашим верним читаоцима, најмлађима, у паузи између учења препоручујемо романе Градимира Стојковића и авантуристички роман "Kроз пустињу и прашуму" Хенрика Сјенкјевича, каже Гордана Стојановић.

Трагање је права реч као и налажење. Нека књига у овим данима буде појас за спасавање, бар у неком делу дана сваком од нас. Шопенхауер је рекао: "Здравље није све, али без здравља све је ништа". 

Чувајте и поштујте живот свој и животе других људи тако што ћете остати код куће, поручују из библиотеке „Вук Караџић” у Хану.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter