Градски театар: The show must go on

The show must go on - Шоу се  мора наставити, чувени хит британске групе Queen водиља је оних који упркос тешким околностима и животним биткама, настављају да пуним срцем, без страха гледају у будућност. Таква вера у себе ансамбла врањског позоришта и љубав према "даскама које живот значе" дословно су подигли  из пепела, спаљено здање театра, којим се сада Врањанци, с правом поносе. И сада, у драматичним околностима, због вируса који је  зауставио цело човечанство, заљубљеници у позориште припремају се за 56. фестивал професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић". Ове године припао  је  Врању једногласном одлуком Заједнице професионалних позоришта Србије.  

"Јоаким Вујић“ један је од најзначајнијих позоришних фестивала у Србији и представља пресек најбоље продукције професионалних позоришних представа од Шапца до Грачанице. Министарство културе један је од покровитеља ове манифестације  која тиме има и национални значај.

Фестивал би требало да се одржи у мају, а у овом тренутку нико са сигурношћу не зна да ли ће се све и како  наставити тамо где је стало, са почетком пандемије.Али " Онај који превлада својестрахове биће истински слободан" учинас Аристотел, на шта  подсећа и селекторка овогодишњег"Јоакима",Бранислава Илић, наша вишеструко награђивана драмскасписатељица,драматург, сценаристкиња, глумица и прозаисткиња.

Од 23 пријављене представе, селектовала је осам, од којих ће једна бити одиграна у част награђених. Њена опсервација је да је у тематском и естетском смислу ове године фокус домаћих театарских кућа, потрага за комедијом. Зато Илићева изражава наду да ће смех победити страх и да ће се заљубљеници у театар, наћи у Врању у мају, слободни и жељни позоришта.
Прва представа која ће бити одиграна на фестивалу, по редоследу који  је сачинила селекторка  је "Нечиста крв",роман Боре Станковића, удраматизацији Тијане Грумић и режији  Југа Ђорђевића.Глумачки ансамбл врањског позоришта представу је премијерно одиграо на отварањуобновљеног театарског здања.Кроз сложену, вишеслојну ,судбинску причујунакиње Софке  исповедно води седам генерација жена, што редитељуспева да донесе на једноставан и поетски начин.

Следи представа Народног позоришта из Лесковца "Свици"  познате хрватске и европске драмске списатељице Тене Штивичић. У режији Ксеније Крнајски, на сцени ће се преплитати судбине и сусретања људи  на аеродрому,  где услед ванредних околности, морају да проведу 12 сати. Случајно, ових дана такву драму  проживљава на стотине путника заробљених на аеродромима широм света.

Представом "Женидба и удадба" Јована Стерије Поповића у режији ЈанеМаричић, публици ће се представити Књажевско-српски тетар "ЈоакимВујић" из Крагујевца.Приступ редитељке открио је кроз готовоцрнохуморну комедију, сав пакао удаје и женидбе у околностиманемаштине,када све породичне вредности добијају гротескни,па и агресивни облик.

Народно позориште Лесковац у копродукцији са Народним позориштем из Приштине одиграће на фестивалу и представу "Ако се пробудиш или као да је важно"  Исидоре Милосављевић, у режији Ненада Тодоровића. Ради се о интимној, потресној, емотивној породичној представи за младе.

Шабачко позориште поставило је на сцену рану Шекспирову комедију  "Два витеза из Вероне" , у режији Мие Кнежевић.Селекторка Бранислава Илић истиче да се ради о опчињавајућој игри  глумаца, о  одличним сонговима  и музици, а смех публике долази у зависности  из какве позиције прате представу.  

По оцени селекторке Браниславе Илић, представа "Лавина" Тунџер Џуџеноглуа једна је од најактуелнијих на фестивалу.У режији Стевана Бодроже  представу игра Регионално позориште Нови Пазар у копродукцији са Пулс тетром из Лазаревца. Представа се бави ситуацијом у којој мештани једног села живе у сталном страху од могуће лавине и тај страх одређује све у њиховим животима. Мере које власти у селу  спроводе у име очувања здравља и живота људи суспендују њихову слободу да одлучују о било чему.

Редитељ Игор Вук Торбица направио је ауторски пројекат "Страх, једна топла људска прича" са глумцима Народног позоришта Пирот. Инспирисана делом Франца Ксавера Креца "Страх и нада у Немачкој" настала је представа која по оцени редитеља представа једну социјалну  гротеску. Тиме највише од свих селектованих комада, представља пример како се смехом бранити и суочавати са страховима од друштвено колективних до интимних.

Представа која ће бити одиграна у част награђених је  "Власт и њена  опозиција " Небојше Ромчевића у режији Егона Савина.Пресликава део наше друштвене стварности у којој се често поставља питање  да ли су сви исти на политичкој сцени и да ли се заиста свако може "купити". Представу игра Народно позориште из Ниша.

Селекторка препоручује да се у пратећем делу програма нађу још три  представе.

"Лекција " Ежена Јонеска у режији Александре Ковачевић настала у копродукцији Краљевачког и Нишког позоришта; као интелектуално и духовито  поигравање хорором. "Силе у ваздуху" Небојше Ромчевића, емотивна прича ликова са периферије и њихови страхови, надања и чекање на бољи живот. Играју глумци Крушевачког позоришта."Животињска фарма" представа градског позоришта из Чачка, по мотивима Орвеловог романа,представља енергични стампедо у коме се глумци нимало не штеде. До последњег часа.

Да ли  ће до маја смех и нада превладати страх, победити вирус, вратити слободу кретања и публику и глумце под магичну светлост позоришта ,можда ће најбоље показати овај фестивал.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter