Дани Митровачке културе у Врању-ликовне изложбе три уметника

Изложба цртежа великог српског и југословенског сликара Лазара  Возаревића отворена је у Галерији Народног музеја у Врању. Исте вечери, отворене су и изложбе двојице сликара из Сремске Митровице,  слике у уљу Ивице Ковачића Штифле и цртежи Предрага Ковачића. Публика у Врању ће у наредне две недеље имати прилику да види цртеже једног од најистакнутијих  представника српског сликарства 20. века. Српско средњовековно сликарство и мотиви са фресака и мозаика оставили су трајан печат на његов сликарски језик. Свој бунт и уметнички дар доказивао је и у сликарским експериментима, створивши издашан опус, прекинут изненадним одласком.

Директор Галерије „Лазар Возаревић „ у Сремској Митровици Милан Маринковић  подсетио је на отварању изложбе да су 2014. године у Врању биле изложене слике на платну Лазара Возаревића, а сада приређују изложбу његових цртежа. Подсетио је да је у обнову Галерије у Митровици уложено 40 милиона динара, а сва његова дела су рестаурирана.

Возаревић јер поседовао изузетан цртачки дар и зато никада није правио скице и предлошке за већа дела. Историчарка уметности Марија Вукајловић из Сремске Митровице истакла је да је Лазар Возаревић сликар који је створио путеве „српске модерне“ . За ову изложбу одабран је 21 цртеж кроз које се могу пратити све његове развојне фазе.

У Галерији у Врању исте вечери отворене су и изложбе двојице уметника из  Сремске Митровице. Ради се о изложби  тридесетак уља на платну Ивице Ковачића Штифле  и цртежима вајара Предрага Ковачића. Инспирисан сремском равницама, Ивица Ковачић ствара дела која припадају апстрактном експресионизму и кубизму. Изложио је тридесетак дела који представљају пресек његовог стваралаштва које, као правац карактерише енформел.

Сликар и педагог Ивица Ковачић напомиње да су кубизам и стваралаштво Пабла Пикаса били његова велика инспирација, али је као и сваки уметник пронашао свој ликовни израз. На цртежима Предрага Ковачића уочава се вајарска матрица и потреба да се бави простором, кроз футуристичку архитектуру. Љубитељи сликарства моћи ће да погледају изложбе до 26. децембра.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 13 децембар 2019 15:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Никола Милановић из Доњег Врања пливао за часни крст - Радио Телевизија Врање https://t.co/yaPiCR6MP1 via… https://t.co/BxlszdVyE8
#vranje Рекордан број новозаражених у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/0fJZGXN5SL via @tripplesworld https://t.co/nG4LdKNMsI
Promo - Emisija posvećena Vladi Randjeloviću, TV #Vranje, danas u 20.00h https://t.co/mIqIoMjI8w
Follow RTV Vranje on Twitter