Посета руске кубанске козачке војске Пчињском округу

Врање и Пчињски округ посетила је данас делегација руске кубанске козачке војске на челу са Николајем Перваковим, првим замеником  атамана. Кубанска козачка војска жели да преузме старање и бригу о споменицима козака који су  након октобарске револуције дошли у Србију, па је управо то и разлог данашње посете.

Након октобарске револуције у Русији почетком двадесетог века, велики број Руса, пре свега козака, био је принуђен да напусти земљу. Многи од њих уточиште су нашли  у Србији, па и на овим просторима, рекао је  први заменик атамана кубанске војске Николај Перваков, у сусрету са владиком врањским Пахомијем и делегацијом градске управе. Како су руски козаци живели заједно са Србима, тако су заједно и умирали, те су многи сахрањени управо на тлу Србије.
Епископ врањски Пахомије и градоначелник Врања Мирољуб Стојчић упознали су госте са стањем козачких споменика  у округу и  шта надлежни раде да их  очувају.
Осим у Врању, споменици руским козацима подигнути су и  у Корбевцу и Босилеграду, пре свега јер су припадници козачке дивизије изградили пут до Босилеграда.  Делегација из Русије обишла је и гроб  генерала Василија  Логвинова, на Шапраначком гробљу у Врању, где је епископ Пахомије са свештенством  одржао помен.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter