Владислав Бајац: Писац у фокусу Истакнут

Књижевно вече под називом „Писац у фокусу” одржано је синоћ у дворишту Музеј куће Боре Станковића. Тиме су активности поводом јубилеја градске библиотеке завршене занимљивим разговором есејисте и књижевног критичара Гојка Божовића и савременог писца, приповедеча и романсијера Владислава Бајца. Велики распон тема појављује се у његовим романима, од далекоисточне филозофије живота, преко културно-историјске прошлости, специфичних јунака, знаменитих фигура из савремене књижевности, уметности, филозофије, рок музике... О свему томе, говорило се и на књижевној вечери. 

Владислав Бајац је неко ко се бави књижевношћу на различите начине. С једне стране као писац, са друге као неко ко је превео читав низ књига са енглеског језика, дугогодишњи новинар, али и као оснивач издавачке куће „Геопоетика”. Ипак оно што је значајно за читаву књижевност Владислава Бајца је сумња, потреба да се преиспитује све било да се говори о историји или савремности. И та потреба и умеће преточено је у његов најновији роман „Хроника сумње”.

„Индивидуалност кореспондира са масом, не зато што један појединац пише а маса људи чита, него у једном другом смислу јер је писање увек било чин самоће, али када се књига напише она више није самоћа, она је тотално супротно од онога што се зову услови њеног стварања, и она сада добија један нови живот, нови облик, живи свој живот. Са писцем заправо нема суштинске везе, сваки читалац надописује књигу својим читањем, самим тим добијате једну нову масовност која је произведена из индивидуалности. Оно што се данас дешава је једна врста популизма који има елементе површности, неудубљивања, жеље за такозваним лаким штивом, кои вам не доноси ништа осим да потврди како сте ви феноменални. Истина књижевности је нешто што плаши људе а не треба. То је једно озбиљно промишљање света, и оно на пијадестал и даље изједначава индивидуу и колектив тако што могу да живе заједно јер је књижевност створена из те две условне супротности”.

Како писац примећује, уметност уопштено трпи зато што су ствараоци дела постали битнији од самог дела, и у складу са тим је и завршено ово књижевно вече.

„Зашто модерна филозофија не постоји? Зато што је постала исувише самоинтерпретативна, она нема изворну снагу да смишља саму себе. Тако и књижевност, ако не изроди довољно чврста дела, самим тим и неке личности које су довољно тврде али не морају бити важније од сопственог дела, ми онда јесмо на празном простору који је прилично клизав и несигуран и стичемо такозване националне особине-а то је мрак”.

Директор Библиотеке Зоран Најдић осврнуо се на обележавање значајног јубилеја

„Било је успешно и по питању организације, имали смо добар одзив гостију, из Америчке амбасаде, Министарства културе, Народне библиотеке Србије, Града, Војске Србије, и нашег драгог суграђанина Драгана Минчића Циге који је на Свечаној академији најавио да ће Библиотеци уступити добар део своје личне збирке која је јако вредна”.

Судећи по интеракцији публике, јубилеј је завршен баш онако како и доликује, у једном лепом окружењу и спонтаном разговору.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 21 јун 2019 15:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter