Откривена некропола из ранобронзаног доба

На локалитету “Меаниште” у селу Ранутовац, археолози Института у Београду, открили су једну од најзначајнијих некропола из ранобронзаног доба, специфичну по томе што су ту у урнама спаљивани покојници. Реч је о археолошко-истраживачким радовима на аутопуту Е 75, уочи изградње Коридора 10 на том потезу.

Стручњаци Археолошког института у Београду у протекла два и по месеца истражили су 400 метара квадратних површине, поред аутопута у селу Ранутовац. Констатовано је насељено место из ранобронзаног, раногвозденог и страрогвозденог доба. Са научног аспекта, како рече др Александар Булатовић, научни радник Археолошког института и координатор пројекта археолошких налазишта на Коридору 10, локалитет Меаниште у Ранутовцу је велико и значајно налазиште у Србији. Велике сонде указују на начин живота из 9. века пре нове ере. Др Александар Булатовић, координатор пројекта археолошких радова на Коридору 10, истакао је да се ради о веома специфичној некорполи из ранобронзаног доба.

Покретни керамички материјал обрађује се у Врању. Поред урни, где су спаљивани покојници, обрађују се посуде различитих облика. Оваквих на пример у археолошком свету Србије, има четири укупно, а само на локалитету Меаниште пронађене су четири. Њихова намена се не зна, што у научном смислу има велики значај. Целокупни материјал, када буде обрађен биће смештен у Народни музеј у Врању.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 јун 2012 13:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пожар на породичној кући у Дрварској - Радио Телевизија Врање https://t.co/s3BvvtP4rU via @tripplesworld
Пронађени остаци људског тела у селу Бојин Дел - Радио Телевизија Врање https://t.co/d19ZUIeUhd via @tripplesworld
Градоначелник честитао грађанима предстојеће празнике и најавио бројне инвестиције у 2020. - Радио Телевизија Врање… https://t.co/pt9nhv0mU7
Follow RTV Vranje on Twitter