Живот на Голом отоку из угла Вуксана Кнежевића

У Галерији Народног музеја у Врању промовисана је трилогија “Острво монструм“ Вуксана Kнежевића, некадашњег логораша на Голом отоку. Kњига обухвата период његовог искуства у једином логору у послератној Европи и даје ширу слику једног времена у коме су прогањани Титови неистомишљеници. Kњига је објављена у издању Завода за уџбенике, Службеног гласника и Народне библиотеке у Зрењанину, где Kнежевић живи. О делу су говорили представници издавача Драгољуб Kојчић и Милан Бјелогрлић, као и доктор Дејан Антић, доцент Филозофског факултета у Нишу. Трилогија „Острво монструм“ обухвата искуство које је Кнежевић преживео у својим логорашким данима и као обележени унутрашњу непријатељ, много година и деценија касније.

Аутор трилогије Вуксан Кнежевић рекао је да се на Голом отоку радило о убијању душе у човеку. Неистомишљеници новоустановљеног комунистичког поретка  били су искључени из друштвеног живота. Тито је спроводио негативну селекцију људи из Србије. Ниједан џелат ни управник логора до сада није позван чак ни на изјашњење о томе. 

Током вечери било је речи о историјском контексту стварања логора и селекцији људи који су довођени на Голи оток. 

Доцент доктор Дејан Антић изнео је податак да је од 1948. до 1952. године, 170 хиљада људи ухапшено, а део њих завршио на Голом отоку. Кроз ово мучилиште за 40 година прошло је 50 хиљада затвореника, а умрло је њих осам хиљада.

На промоцији су говорили и представници издавача напомињући колико је важно да се осветли овај део историје.

Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике рекао је да књига говори о личном осећају пакла Вуксана Кнежевића, а колико је тек породица које су уништене због изопштености својих чланова - логораша.

Милан Бјелогрлић, директор Народне библиотеке у Зрењанину напоменуо је да нам ова књига говори о самопоштовању и поручује да се не смемо у име било какве идеологије одрицати националне историје.

Голи оток коначно је као радни логор за политичке затворенике затворен 1956., а као затвор за теже криминалце 1988. године.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 24 април 2019 14:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter