Млади чувари традиције

Наша села носе богату традицију, чувари су изворног фолклора, песме и игре, обичаја и ношње. Како би се традиција очувала нису увек неопходна велика материјална средства. Довољна је група ентузијаста, заљубљених у фолклор и традицију. Управо таква група људи на челу са магистром Миодрагом Петровим одлучила је пре годину дана да оживи села у околини Врања. Они су окупили децу из Златокопа, Тибужда, Ћуковца и Требешиња и креирали фолклорни ансамбл.

''Искуство је одлично, прво нисам хтела уопште овим да се бавим али сам после схватила да није толико лоше и да може свако да научи. Сваки дан на пробе долазимо, дружимо се са децом, супер је'', каже Анђела Петковић, пети разред ОШ ''Бора Станковић'' Тибужде.

''Знала сам, али више сам научила код тренера. Знам да играм Емчино, Бугарчицу и тако још нека кола'', каже Леонтина Јовановић, други разред ОШ ''Бора Станковић'' Ћуковац.

''Кад сам била први, други разред, уз сестру, уз оца, мајку, сам кренула да учим основне кораке и полако нека кола и онда ми се јавила жеља да кренем да се бавим фолклором. Имамо предивног кореографа и у последњих годину дана како тренирамо, трудимо се и он има стрпљења и све смо бољи'', каже Мила Славковић, осми разред ОШ ''Бора Станковић'' Тибужде.

Од давнина се на селу одвијао богат културни живот. Људи су се окупљали на игранкама и поселима, дружили, бавили старим занатима. Све већа миграција становништва у последње време доводи и до изумирања неких села, те тако богати фолклор нестаје.

''Пре годину дана на иницијативу нас неколицине заљубљеника у фолклор дошли смо на идеју да на овим просторима, у ова четири села формирамо културно-уметничко друштво и самим тим оживимо ова села. Трудимо се и наша је обавеза и убудуће да на овим просторима одржавамо народну традицију, културу наших народа, кроз песму, фолклор, игру'', каже Миодраг Петров, кореограф.

Фолклорни ансамбл има 87 чланова, фолклорну, играчку и певачку секцију. Деца су заинтересована за фолклор, а имају и велику подршку родитеља и школе Бора Станковић, чије је седиште у Тибужду, наглашава Петров. Иначе он је магистар физичке културе и ради у Медицинској школи у Врању.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 април 2019 15:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Без жртава короне у Србији. Још 34 нова случаја вируса ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/mdpUuOXkWo via @tripplesworld
Земља сува – овогодишњи приноси биће умањени - Радио Телевизија Врање https://t.co/Rr8Z9xj3cn via @tripplesworld
Глигоријевић: Круна нашег рада пројекат „Унапређење тржишне и пословне способности станара у оквиру инкубатора“ - Р… https://t.co/sY5xNT6NYj
Follow RTV Vranje on Twitter