Отворена спомен соба Александра Поповића-Крампуса

Спомен соба посвећена чувеном учитељу, Александру Поповићу Kрампусу, отворена је у основној школи "Доситеј Обрадовић" у Врању. О легендарном учитељу и његовој посвећености учитељском позиву говорили су колега Чедомир Минић, некадашњи ученик Жикица Димитријевић и члан породице Небојша Вељковић. Први носилац новоустановљеног признања у некадашњој Југославији, „Најдражи учитељ“ био је Александар Поповић- Крампус, учитељ кога се са поштовањем сећају бројне генерације. У основној школи „Доситеј Обрадовић“ отворена је спомен соба испуњена само делићем педагошких учила, које је лично израђивао.

Директорка школе Александра Манић истакла је да ће од сада ова спомен соба бити образовна светиња, јер је име Аце Крампуса велико име врањске просвете.

Ентузијаста и педагог Александар Поповић Крампус је целог живота био потпуно посвећен  професији и својим ученицима. За наставу се предано припремао у својој кући, која је недавно срушена.О његовој преданости професији говорили су колеге и некадашњи ученици.

Просветни педагог Чедомир Минић подсетио је да је Крампусова кућа била велика педагошка радионица где је он за радним столом израђивао наставна учила. Велико двориште, најлепше уређено у граду, било је препуно различитог биља, а један део био је мали ЗОО врт, где су многе групе ученика долазиле да се упознају са биљакама и животињама.

Крампусов ученик Жикица Димитријевић, истакао је да нема ђака који није чуо за Ацу Крампуса. Био је и остао симбол учитељског позива и извео на пут многе генерације ученика.

Иако није имао директних потомака, сећање на њега оживео је члан породице Небојша Вељковић, који живи у Београду.

Вељковић је рекао да се ради о скромној, али изузетној, духовно богатој личности, којом заиста може да се поноси град Врање. Необузданог духа, веома везан за природу, пун истраживачких порива, у много чему био је изузетан.

Поводом дана школе, идејни творац за постављање спомен собе био је сарадник Аце Крампуса, Станко Поповић.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 22 април 2019 14:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter