Отворен фестивал у част врањске песме Истакнут

Први фестивал у част врањског мелоса и чувене врањске песмопојке, Стане Аврамовић Караминге, отворен је у Дому војске у Врању. Ово је била прилика да се укаже на значај врањске градске песме, која се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Унеска.

Први фестивал врањске градске песме одржава се на педесету годишњицу од смрти Стане Карамигле и стоту годишњицу од првог јавног извођења њене најчувеније песме ''Димитријо, сине Митре.

''Оћу да ви појем врањанско'' назив је фестивала који је окупио све љубитеље старе врањске песме, као и чуваре традиције и потомке оних који су традицију стварали.  Ово је била прилика да се сетимо значаја врањског мелоса, мерака и севдаха, али и истинитих прича, судбина и трагедија које су извор за готово све песме које је Стана Караминга спевала.

''Појање Стане Аврамовић Караминге је пример правог врањског појања и она је свима нама, да кажемо наследницима, служила као узор,'' рекла је вокална солисткиња Ивана Тасић.

Бранимир Стошић Каце, вокални солиста каже да ''ми треба да урадимо све да и међу нама, а и у Србији, врањску градску песму поставимо на право место, тачније место које заслужује.''

''Такође је веома важно да се врањска песма представи на прави начин, то је једна лирска, тиха песма, то није песма која се пева пуним гласом'' додаје Мирјана Дробац, етномузиколог и уредник у музичкој продукцији Радио Београда.

Фестивал је отворио градоначелник Слободан Миленковић, истакавши да је "врањска песма одраз културне особености Врања."

''Одржавање оваквих културних догађаја само је један од начина локалне власти за очување немерљивог музичког простора који тражи нове заштитнике и чуваре врањске песме.''

Прве вечери фестивала говорили су и потомци Стане Караминге, који су поносни на своје претке, али и захвални руководству Града које је препознало важност сећања на Стану Карамингу.

''Ово је нешто што заиста треба да заживи, јер та традиција коју Врање чува кроз песму је у ствари можда један од најважнијих елемената нашег врањанског идентитета, где год живели'' каже др Сима Аврамовић, потомак Стане Караминге.

Унука Стане Караминге докторка Марина Џикић истакла је: ''Врање је познато баш по  овој песми и драго ми је што је текст и музику написала моја баба. Ње данас нема, али она ће бити бесмртна јер ће живети кроз ову песму.''

Горан Арсић из удружења "Вед" подсетио је да Врање као место сусрета свих праваца из разних области носи огромно историјско и музичко богатство.

''Са радошћу, са играњем и са певањем ми овде славимо, величамо нешто што је велика светиња.'')

Етномузиколог, Мирјана Дробац, истакла је да "врањску песму сви воле да слушају, поједини је и певају, а само ретки знају како то да раде." Прве вечери фестивала приказан је и филм о врањској песми чији су аутори Марина и Слађан Стојановић. За интерпретацију старе врањске песме задужени су били Бранимир Стошић Каце, Ивана Тасић и Слободан Јовановић Цоби. У музичком делу фестивала наступио је и КУД "Севдах", са којим је и публика заиграла. Да има ко да наследи традицију очувања врањског мелоса показале су младе вокалне солисткиње, Хана и Вида.

Наши суграђани у анкети рекли су да је ово прави потез. ''Мени се ово вече јако допало и била сам одушевљена. Очувати врањску песму и традицију је итекако важно, ако ми то не радимо онда ко ће други,'' кажу Врањанци.

Фестивал је организовао град Врање у сарадњи са Народним музејем у Врању и Удружењем грађана Вед.

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 22 фебруар 2019 12:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Гоца Лазаревић, Биљана Јефтић и Аца Илић се обратили медијима - Радио Телевизија Врање https://t.co/FLliG5sWaz via @tripplesworld
Хуманитарна Самсијада на Данима Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XT5T59RPFq via @tripplesworld
Најмлађе забављали кловн и аниматори - Радио Телевизија Врање https://t.co/m7wEDAie2L via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter