Ко је била Стана Караминга? Истакнут

Навршено је 50 година од смрти Стане Аврамовић Караминге и 100 година откако је испевана чувена песма ''Димитријо, сине Митре.'' А ко је била Стана Аврамовић Караминга?

Она је била певач преносилац, али и певач стваралац. Ову песму спевала је 1919.године, по истинитом догађају, који се десио у нашем граду између 1915-1918. године. Стана Караминга је један од највећих задужбинара старе врањске песме, а данашњи интерпретатори врањског мелоса кажу да је око 70 – 80 % песама Стана Караминга од заборава сачувала.

Стана Аврамовић Караминга цео живот мењала је текст песме ''Димитријо, сине Митре'', те тако има пар верзија. Песма је певана и препевавана, речи мењане, мелодија допуњавана. Стана је дуго крила да је аутор песме, јер је мислила да ако каже тако нешто, да песма више неће бити ''старовремска'', да је неће певати на радију. Касније је сазнала да може да се изјасни као ауторка, али да то мора и да докаже. Брзо је прикупила и више потписа него што је било потребно, јер сви који су чули песму ''Димитријо, сине Митре'' чули су је од Стане. Годину дана пред смрт добила је ауторско право, успела је да добије једну рату, након чега је умрла.

Стана Аврамовић Караминга преминула је 21. фебруара 1969. године. По аманету који је оставила, оркестар Бакије Бакића на сахрани је свирао њену песму ''Димитријо, сине Митре''.

Препознатљива мелодија пара уши и срце и данас, када год је чујемо, знали или не целу трагедију коју она носи. Често чујемо да је ова песма '''бесмртна балада'' чији звуци и данас чине да видимо и осетимо бол Стане, патњу Димитрија, вечну љубав и трагедију ово двоје младих, који су главни актери приче смештене у песму ''Димитријо, сине Митре.''

Ова песма постала је синоним за стару градску врањску песму, вечни симбол Града Врања, и чувене песмопојке, Стане Аврамовић Караминге.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 фебруар 2019 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter