Промовисан роман Вулета Журића „Помор и страх“

У оквиру манифестације „Светосавска недеља“ у библиотеци „Бора Станковић“ промовисан је најновији роман књижевника Вулета Журића „Помор и страх“. Роман доноси динамичну животну причу у време када је куга захватила Ириг, место у Војводини и преполовила број становника.

Већ обимном и разноврсном ауторском делу, писац Вуле Журић додао је нови роман. „Помор и страх“, роман настао на основу историјских списа, изашао је из штампе средином прошле године и наишао је на добар одзив критике и публике. Ушао је и у ужи избор за НИН-ову награду. Главни јунаци ове књиге живе у времену када је кугом захваћено становништво Ирига масовно умирало. Да зауставе болест дошли су лекари и администрације тадашње Аустро-Угарске.

Аутор Вуле Журић каже да је из историјске грађе узео стварна имена људи а да је практично само осмислио причу која је карактеристична за немирни простор Балкана. И тада и сада остао је утисак непокорности наших људи крутим бирократским прописима тада далеке Европе.

Јунаци романа говоре језиком који се тада говорио у Војводини, што је аутора подстакло да публику подсети на Бори Станковића.

Журић је истакао да српска књижевност не би била тако добра као што је сада да није било генија Боре Станковића. Он је у свет изнео причу о овом делу Србије али је и померио границе приповедaња напред чега можда сам није био свестан.

Журић је аутор десетак романа, бројних збирки прича, есеја, као и сценарија за филмове и драме. Дела су му преведена на десетак језика. Добитник је значајних домаћих књижевних награда.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 25 јануар 2019 20:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Више отворених, него затворених фирми у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/2lD4aV6E4f via @tripplesworld
Ученици полагали комбиновани тест - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZWvXjIImpI via @tripplesworld
Нема више листе чекања за уградњу вештачког кука - Радио Телевизија Врање https://t.co/0aQkUEZCk0 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter