Врањска градска песма у част Стане Караминге Истакнут

Први пут у Врању биће организована манифестација''Врањска градска песма'', која ће бити одржана 20. или 21.фебруара. То је период када се  навршава 50 година од смрти Стане Караминге. Чланови Организационог одбора биће, између осталих, и потомци ове чувене врањске песмопојке.

Програм манифестације ''Врањска градска песма'' још увек није познат, а у плану је да буде одржана  20. или 21. фебруара, на дан када је преминула Стана Аврамовић Караминга 1969. године. Ова врањска песмопојка сачувала је око 70 посто старих врањских песама од заборава, а њена најпознатија песма је ''Димитријо, сине Митре.''

Захваљујући богатој архиви радио Врања и данас можемо да се сетимо како је Стана певала, а можемо да пренесемо и аутентично сведочанство Стане Караминге. О свом певању говорила је овако:

''Имашем једно криво вишњиче, па се качим у њега и станем да појем, а ови официри имашев пуковско гађање, кој грош, кој десет, кој двајес паре, ја саберем по 3, 4, 5 динара, тој су 5 динара паре биле, паре!'', каже Стана Караминга.

Често је певајући као мала девојчица кући доносила целу дневницу коју је њена мајка зарађивала на пољу.

Њена чувена песма ''Димитријо, сине Митре'', само је једна у низу врањских песама, и само једно од сведочанстава о животу и судбинама Врања и његових становника. Стана Аврамовић Караминга цео живот мењала је текст песме, те тако има пар верзија. Касније је певана и препевавана, речи мењане, мелодија допуњавана. Она је дуго крила да је аутор, јер је мислила да ако каже тако нешто, да песма више неће бити ''старовремска'', да је неће певати на радију. Касније је сазнала да може да се изјасни као ауторка песме, али да то мора и да докаже. Она је брзо прикупила и више потписа него што је било потребно, јер сви који су чули песму ''Димитријо, сине Митре'' чули су је од Стане. Годину дана пред смрт добила је ауторско право, успела је да добије једну рату, након чега је умрла.

Бранимир Стошић Каце: ''За месец дана биће 50 година од смрти Стане Аврамовић Караминге, жене која је, по неком мом мишљењу, највећи задужбинар старе врањске песме. Дакле, највећи број песама од заборава је управо она сачувала.''

Врањске песме су трајно сведочанство многих судбина, догађаја и људи, али и сведочанство једног времена и прилика у њему.

''Љубавне песме су најбројнија врста лирске народне поезије Врања и околине. Оне су најемоционалније, а поетски израз многих песама је савршен'', каже проф. др Момчило Златановић.

''Ако знамо да је градска врањска песма добила статус културног нематеријалног добра, па то само по себи довољно говори'', додаје Браними Стошић Каце.

Одлука о организовању манифестације ''Врањска градска песма'' донета је на седници Градског већа.

''Организациони одбор је формиран и пред нама је период припреме ове манифестације'', истиче Зорица Јовић, већница за културу.

Организација манифестације ће оквирно коштати око 300 хиљада динара, рекла је већница за културу Зорица Јовић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 14 јануар 2019 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter