Значајан фонд Завичајног одељења библиотеке „Бора Станковић“

Књижевна дела писаца и научних радника Врања прикупљају се, чувају и систематизују у Завичајном одељењу библиотеке „Бора Станковић“ више од 25 година. Књижевна и некњижевна грађа представљају базу за проучавање, али су и документ о људима и историји овог краја.

 

Од 1992. године у библиотеци „Бора Станковић“ издвајају се дела која су стварали људи са овог поднебља. Међу књижевницима чија су дела прославила Врање свакако је најпознатији Бора Станковић. Од научних радника издваја се Јован Хаџи Васиљевић чије је дело далеко превазишло оквире завичаја.

Сања Бундало, библиотекар Завичајног одељења, подсећа да поседују три хиљаде и 500 публикација са две хиљаде наслова, чија вредност није у броју већ у садржини. Посебну вредност имају дел Боре Станковића, Јована Хаџи Васиљевића, Јустина Поповића, Милана Влајинца, Ђорђа Тасића, а међу актуелним писцима и научним радницима су професори доктори Момчило Златановић и Јован Јањић.

Поред две хиљаде наслова, фонд Завичајног одељења поседује и аудио и видео записе, бројне плакате, записе, географске карте, разгледнице. Сва та документа чувају културну, историјску и друштвену слику Врања кроз време.

Мирјана Томашевић, библиотекар Завичајног одељења оцењује да све библиотеке личе једна на другу по општем фонду, а разликују се само по Завичајном одељењу. Осим тога разликују се по књижној и некњижној грађи.

Оно што недостаје библиотеци  је одговарајући простор у коме ће се чувати и презентовати јавности сво богатство сазнања коју чувају ова дела. Ради проучавања, овај фонд највише користе студенти, докторанти и научни радници.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 30 децембар 2018 17:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Мотком убио човека - Радио Телевизија Врање https://t.co/HQP2U0vhWY via @tripplesworld
Повећава се број оболелих од короне у Пчињском округу. Трговиште ново жариште - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zzudmMCR2f
Follow RTV Vranje on Twitter