Велики рат: Љубав према отаџбини и дисциплина одлике српског војника

Ових дана, пре сто година дешавале су се врло драматичне ствари на нашим просторима. У историји ће остати забележени незапамћени примери љубави према својој отаџбини коју су српски војници испољавали. Иако је остала без трећине становништва и то највише оних од 18 до 45 година, у процентима чак 65 посто, љубав према земљи била је изнад свега. Једна забелешка из историје односи се и на причу из нашег града, који се можда баш на данашњи дан догодила.

Његов стари назив је Велики рат, а други је био Рат свих ратова. Назив Први светски рат добио је тек након што се догодио и Други. Мислило се тада да ће то бити једини рат, јер је скоро две трећине тадашњих држава учествовало у рату, који је трајао 6 дугих година и тада се сматрало, да ће због великих разарања и жртава људски род престати да ратује. Србија је одлучила Први светски рат. Пробој Солунског фронта је био одлучујући.

Српски војници јуре да виде своју домовину. Када се српска војска нашла на територији Скопља, француска коњица је још стотинак километара јужније. Француска коњица форсира марш својих јединица да стане између српке војске и Софије. Знајући шта су Бугари радили током рата, боје се да српски војници не крену да се свете. Срби нису то радили, чисто да се зна, током целог Првог светског рата српска војска је веома дисциплинована, није то радила ни на Крфу, ни кроз Македонију, ни на Косову, каже историчар Ненад Стојиљковић.

Војници желе да виде своје породице. То су људи који шест, седам година нису видели своје најмилије. Многи ни писмо нису добили. Они су прошли албанску голготу, Крф, Видо,Солун и нагледали се хиљаде и хиљаде погинулих сабораца.

Стеван Туцовић, из породице Димитрија Туцовића је један од њих. Његова супруга је била из Врања и звала се Мила. Он пролази поред Врања, његова јединица мора да маршира даље ка северу, он тражи отпуст од неколико сати и жури у раније већ ослобођено Врање да би видео своју супругу и наставља пут. Он је преживео све страхоте и наставља даље не знајући да ли ће се вратити и преживети, то је 1918. година, прича историчар.

За Велики рат може да се каже да је био и витешки рат, сем на територији Балкана где су се дешавали злочини. На већини фронтова је био само рат војника.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter