Представљени врањско занатство и ношња између 18. и 19. века

Развој занатства и  врањска ношња с краја 18. и почетком 19. века представљени су у Галерији Народног музеја. Кроз брошуру и промо филм бројне посетиоце водила је виши кустос - етнолог Ива Лаковић. 

Упознавање младих са културним наслеђем Врања и ширење свести о томе колико је важно сачувати традиционалне вредности једног краја, огледа се у организацији оваквих догађаја.

Двоје младих кажу да их на Врање највише асоцирају музика, севдах, игра, а да своје госте обавезно одведу да виде кућу Боре Станковића, Народни музеј, Бели мост.

Осим архитектуре и музике једног краја, и занатство и одећа представљају пресек живота града у једном периоду развоја, у богатој историји дугој девет векова. Занати су се некада у Врању преузели од Турака и Цинцара, а касније су се породично наслеђивали, преносили са колена на колено. Били су основ привређивања.

Виши кустос Ива Лаковић истакла је да је према  турском попису из 1874. године у Врању било 990 дућана, 5 магацина, 14 ханова, 28 пекара, 86 кафана, 32 млина, 11 турских верских објеката (5 џамија и 6 текија), а целокупно градско становништво живело је од трговине и заната.

Прва занатска задруга у Врању је основана 1918. године и радила је све до Другог светског рата. Врањске занатлије и трговци у том периоду путују до Цариграда, Солуна, Скопља, Београда, па и до Беча. Данас у Врању ради тек неколико занатлија.

Када је реч о ношњи грађанског слоја и сеоског становништва готово да се није разликовала почетком 19. века.

Ива Лаковић подсетила је да се тек формирањем богатог градског слоја становништва  жене у Врању почеле  носити ношњу оријенталног  кроја, а мушкарци шумадијског, односно србијанског кроја. Та ношња није била свакодневна, носила се у посебним приликама јер је била врло скупа и представљала је статусни симбол.  

После Другог светског рата, изједначава се изглед ношње у селу и граду.  У брошури „Џепови пуни врањске културе“ обједињене су фотографије, кратке биографије  људи и историјат објеката који симболизују Врање.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter