Награда Бијенала у Врању - сликару Небојши Николићу

Сликару из Врања, Небојши Николићу, који живи и ствара у Београду, уручена је награда овогодишњег 6. „Бијенала уметника Врања“ на отварању ове традиционалне изложбе.

Стручни жири овогодишњег Бијенала уметника Врања, једногласно је доделио награду сликару Небојши Николићи за триптих под називом „Артур Еш“. Откупна награда у износу од 30 хиљада динара припала му је у конкуренцији 90 радова приспелих на конкурс који је расписао Народни музеј. Репрезентативна слика оцењена као најбоља, димензија 191 пута 90, говори о уметниковој снажној визуелној вокацији и његовом осећању за простор и покрет на платну, стоји у образложењу жирија.

Небојша Николић потврђује да је оно што истражује и што је примарно у његовом интересовању, то је простор и то настоји да пренесе на слике. Врањску ликовну сцену оцењује као једну од најбољих у Србији.

На овогодишњи Бијенале  радове су послала 63 аутора. Одабрано је 37 дела насталих у последње две године .

Мирјана Јовановић кустос Галерије Народног музеја подсетила је да се са организовањем оваквих годишњих изложби у Врању почело пре двадесетак година. Због недостатка средстава сада су изложбе  Бијеналне.

Ова културна манифестација од  значаја је не само за град већ и за млађе ликовне ствараоце који  добијају простор да се представе публици и афирмишу.

Директор Народног музеја у Врању Саша Стаменковић верује да ће манифестација због свог значаја опстати у низу наредних година.

Иначе, једна од слика добитника награде Небојше Николића остаће у збирци Галерије Народног музеја у Врању.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 децембар 2017 15:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све надлежне службе брзо реаговале на вандализам у насељу Чешаљ - Радио Телевизија Врање https://t.co/j5PrCNalK8 via @tripplesworld
4100 возила прошло новим аутопутем у првих дванаест сати - Радио Телевизија Врање https://t.co/9BtzaU56ZA via @tripplesworld
Премијера представе „Нечиста крв“ Боре Станковића за отварање обновљеног позоришта - Радио Телевизија Врање… https://t.co/mffCgYWy4a
Follow RTV Vranje on Twitter