Награда Бијенала у Врању - сликару Небојши Николићу

Сликару из Врања, Небојши Николићу, који живи и ствара у Београду, уручена је награда овогодишњег 6. „Бијенала уметника Врања“ на отварању ове традиционалне изложбе.

Стручни жири овогодишњег Бијенала уметника Врања, једногласно је доделио награду сликару Небојши Николићи за триптих под називом „Артур Еш“. Откупна награда у износу од 30 хиљада динара припала му је у конкуренцији 90 радова приспелих на конкурс који је расписао Народни музеј. Репрезентативна слика оцењена као најбоља, димензија 191 пута 90, говори о уметниковој снажној визуелној вокацији и његовом осећању за простор и покрет на платну, стоји у образложењу жирија.

Небојша Николић потврђује да је оно што истражује и што је примарно у његовом интересовању, то је простор и то настоји да пренесе на слике. Врањску ликовну сцену оцењује као једну од најбољих у Србији.

На овогодишњи Бијенале  радове су послала 63 аутора. Одабрано је 37 дела насталих у последње две године .

Мирјана Јовановић кустос Галерије Народног музеја подсетила је да се са организовањем оваквих годишњих изложби у Врању почело пре двадесетак година. Због недостатка средстава сада су изложбе  Бијеналне.

Ова културна манифестација од  значаја је не само за град већ и за млађе ликовне ствараоце који  добијају простор да се представе публици и афирмишу.

Директор Народног музеја у Врању Саша Стаменковић верује да ће манифестација због свог значаја опстати у низу наредних година.

Иначе, једна од слика добитника награде Небојше Николића остаће у збирци Галерије Народног музеја у Врању.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 децембар 2017 15:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

''Зидни записи'' Наташе Дејановић Димитријевић - Радио Телевизија Врање https://t.co/49WWRfhqJM via @tripplesworld
Уплата за земљиште легла у градску касу - Радио Телевизија Врање https://t.co/x9F5RtPGeP via @tripplesworld
Данас је летњи Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/e10UulsWLk via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter