Известан почетак радова на санацији Селамлука и Музеј куће Боре Станковића

Ускоро ће почети радове на конзервацији и рестаурацији зграде Селамлука, која је део целине Пашиног конака у Врању. Такви радови одвијаће се и на обнови музеј куће Боре Станковића, потврдио је директор Народног музеја Саша Стаменковић.

Након два неуспела тендера за санацију музеј куће Боре Станковића, као и зграду Селамлука у којој је смештен Народни музеј у Врању, до краја ове недеље требало би да буде потписан уговор  са фирмом из Ниша која ће ове радове обавити.

Саша Стаменковић директор Народног музеја у Врању истакао је да су тендери завршени, једна фирма из Ниша се јавила, то је фирма „Балкан“ специјализована за ову врсту радова. Данас је истекао законски рок за жалбу на избор понуђача за зграду Селамлука а до краја ове недеље истиче и рок за музеј кућу Боре Станковића и тада ћемо потписати уговор са фирмом „Балкан“.

То је услов да Министарство културе изврши трансфер одобрених 10 милиона динара из буџета за ове сврхе. Поред тога из буџета града Врања биће издвојено још око 600 хиљада динара због додатних послова на згради Селамлука. Радови су изузетно сложени и обухватају конзервацију и стабилизацију комплетне зграде.

Директор музеја Стаменковић појашњава да се најпре мора урадити дренажа и бетонско ојачање око целе зграде.Мора се заменити напукли дрвени стуб на самом улазу који ремети целокупну стабилност објекта и конзервирати два преостала. У унутрашњости су неопходни учвршћивање међуспратне конструкције и комплетно свих делова од дрвета као и таваница и прозора.

Радови би ускоро требало да почну али због краја грађевинске сезоне, биће завршени тек с пролећа. Иначе зграда Селамлука стара је више од два и по века, потиче из 1760. године а музеј кућа Боре Станковића с краја 19. века.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 14 новембар 2017 14:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter