Планинари са југa освојили врх Олимпа

Експедиција планинара са југа Србије у организацији СПИД Железничар 2006. Врање успела је да освоји највиши врх Олимпа Митикас 2.918 метара надморске висине.

У овом подухвату, у коме су учествовала 25 планинара, углавном из Врања, за само један дан освојена су још два врха митске планине богова у Грчкој Скала и Сколио.

Планинарска експедиција кренула је ка врховима Олимпа у зору са места Приони са 1050 метара надморске висине. Групу од 25 планинара из Врања, Сурдулице, Лесковца и Ниша су чекала бројна искушења.

Стазу од 11 километара планинари су савладали после осмочасовног пешачења и непрестаног успона, најпре кроз прелепе шуме, а онда преко каменитих и стеновитих предела. Указала су им се пространства планине Олимп, који има 46 врхова преко 2000 метара. Цела група се прво домогла врха Скала 2866 метара, где су се развиле заставе СПИД Железничар 2006. Стрешера из Сурдулице, Врања и Радио телевизије Врање. Онда се већи део упутио ка Митикасу, највишој коти 2918 метара надморске висине. Овај подухват је био врло изазован и захтеван због стена и вертикала, па су планинари употребили руке, ноге и ужад. Упоредо са освајањем самог врха митске планине богова група планинара је попела и врх Сколио 2911 метара. На полазно место планинари су се вратили после 22 пређена километра у 15 сати хода.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одржан Night Car Meet у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/aw16apwGR8 via @tripplesworld
Сања Цветковић овогодишња "Мис Каранфил девојче" - Радио Телевизија Врање https://t.co/yrQhNDuRCE via @tripplesworld
Радосна дружина у Врањској Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/etkqbw0TCf via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter