Друштвени дијалог у Бујановцу

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, шеф делегације ОЕБС-а у Србији Јан Брату и директор Републичког Завода за статистику Миладин Ковачевић,  боравили су у Бујановцу и разговарали са председником општине Нагипом Арифијем. Тема састанка била је интеграција и запошљавање Албанаца у у јавном сектору и институцијама Републике Србије, као и предстојећи попис становништва, што је планирано за октобар ове године. Попис је требало да буде организован у истом периоду 2021. године, али је због проблема изазваних пандемијом одложен.

Душтвени дијалог кроз  интеграцију Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе  и њихово запошљавање у јавним предузећима и институцијама Републике Србије била је једна од тема разговора. Министарка  Гордана Чомић  истакла је да ништа о Албанцима не може без Албанаца  ни када је реч о запошљавању у јавним установама и инстутуцијама, ни када је реч о попису становништва.

Гордана Чомић министарка за људска и мањинска права  навела је да се крајем јуна очекује наставак друштвеног дијалога.Тада ће се процењивати резултати  када је у питању запошљавање Албанаца у Домовима здравља у Бујановцу и Врању, у јавним предузећима, свакако и у републичком Заводу за статистику, јер , како је истакла , ми радимо за интересе Албанаца и без њих, и видећемо крајем јуна шта смо урадили у ономе што је тема друштвеног дијалога.   

То је наш циљ и желимо да обезбедимо осећање код Албанаца да је добро изаћи на попис, да је то процес који надгледа, контролише и делом финансира Европска унија и да је попис у интересу албанске заједнице, али и Србије у целини – рекла је министарка. На интеграцији Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе, ради радна група у којој су представници Kоординационог тела,  министарстава и Националног савета Албанаца. Радна група је формирана после састанка у оквиру дијалога, почетком марта ове године. Што се тиче предстојећег пописа становништва у Србији, почеће 1. октобра и одвијаће по европским стандардима.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 мај 2022 15:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter