Сузана Станковић Алексић: Позитивно другачија

Сузана Станковић Алексић је пејзажни архитекта, урбан дизајнер, слободна уметница, директорка Сурдуличког културног центра. Образовала се, усавршавала  и у свом раду доказала у у престижним европским и светским метрополама.  

Сузану би могли описати као идеју у покрету. Чега год да се прихвати, остави препознатљив печат. Талентована, креативна и пре свега оригинална, немогуће је не приметити је. Факултет је завршила у Беграду, а постакадемско образовање је стекла у Холандији. Стално ради на себи и усавршава се. Каже да уопште није планирала да се бави уметношћу, већ спортом. Али, живот је другачије уредио.

„Мислила сам да ћу радити нешто креативно, у покрету. Идеја је била да студирам ДИФ, али ми отац није дао. И онда смо пронашли пејзажну архитектуру што је било интересантно. Тражила сам да имам склоп природних и техничких наука. После су ме цртање и историја уметности, одвукли на колосек Академије уметности и Краљевску академију у Амстердаму и Утрехту, и ево сада овде“, каже Сузана Станковић Алексић.

Водила је амбиција у образовању. У међувремену је стекла статус слободног уметника, а на бази двојног држављанства и интернационални и радила пројекте по целом свету почевши од Малезије, Индонезије, преко Саудијске Арабије до Лондона, Амстердама, Даблина и других европских градова. То је допринело да се интердисциплинарно рашири, усаврши, гради. Што и данас траје. Тај период памти као веома тежак и изазован.

„Било је непријатно бити ван земље која ти се бомбардује, а опет радити и бити тамо. То је био отежавајући период што се тиче живота, али што се тиче едукације било је врх свега, нешто најбоље. То ми је отворило сва друга врата. Тада је, по први пут, Ротердам био културни град Европе . Ту сам била у јеном тиму, као главни  дизајнер, и могу слободно да кажем да је ту све кренуло. Одржавала сам везе и са Београдом, учествовала  на мајским изложбама. Тај момеменат, живот и рад у Холандији, донео ми је слободу кретања и мисли изражавања. Постоји и овде, али се другачије терет носи док се докаже. Тамо једноставно знаш, хоћеш нећеш, можеш не можеш и нико те не пита чији си и ко си, већ се цени само рад и дисциплина“ објашњава Сузана.

Након повратка у земљу наставила је да сарађује са уметницима из целог света, да одржава контакте и тако планира и на даље. Каже да другачије не би могла.  

Карактеришу је истрајност, воља, стално постављање нових циљева и стремљење ка њима. Сурдулички културни центар доживео је тоталну трансформацију од када је опет у свом родном месту. Од саме реконструкције, ентеријера и екстеријера, па до нових садржаја. СКЦ је организатор бројних културних и других догађаја, реализатор важних пројеката прекограничне сарадње са земљама у окружењу. Свој печат оставила је и у другим градовима. Сузана је добитник бројних престижних европских, светских признања и награда у нашој земљи. Не потенцира ни једну, али је поносна на њих. Радост јој причињава и изузетна сарадња са Епархијом врањском и свештенством из Сурдулице, као и рад на пољу духовности. Најсрећнијом је ипак чини чињеница да је мама једне Маше.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 11 мај 2022 11:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter