Сурдулица: Незадовољство приватника због већих такси за истицање фирми

Пореска служба општине Сурдулица доставила је приватним предузећима и власницима радњи нова решења за истицање фирми на пословном простору. Износ такси је увећан драстично у односу на претходни период. Опозиција каже да је то удар на локалне предузетнике који и онако имају проблема због пандемије. У локалној самоуправи тврде да се не ради о новој, већ старој одлуци, чија је примена била пролонгирана баш због епидемиолошке ситуације.

Нова решења су изненадила приватнике. Кажу да имају осећај као да су у Београду или Нишу где су таксе ниже и до 3 пута. Овако говори Мирољуб Ивановић одборник у локалном парламенту који је поднео захтев за измену ове одлуке председнику Скупштине, али је он одбијен.

 „Та моја иницијатива није наишла на добар пријем код председника Скупштине, са образложењем да предузетници могу да подносе захтеве и приговоре Општинском већу. Веће ће, на основу појединачних примедби да донесе конкретне одлуке“, каже Мирољуб Ивановић одборник у локалном парламенту.

Он каже да спорна одлука није по закону већ је донета на нивоу општине.

 „Овде се ради о одлуци локалне власти, о одлуци која је донета на седници Скупштине општине. Донела ју је скупштинска већина коју у Сурдулици чини СПС и њихови одборници су одговорни за њену примену“, мишљења је Ивановић. 

Председница општине Александра Поповић истиче да овде није реч о никаквој новој одлуци и да је све у складу са законом.

"Одлука која је изазвала коментаре је из 2019.године. Чињеница је да и ми, као и цео свет пролазимо кроз период пандемије и због специфичности ситуације није примењивана. О надокнадама се дискутовало и на седници Скупштине и одборницима је врло транспарентно објашњено све. У члану 37 Одлуке, која је објављена и у Службеном гласнику пре две године, стоји да власници радњи имају права да се обрате Општинском већу које у складу са законом може да умањи, а у неким ситуацијама и отпише износ који је законом предвиђен", објашњава Александра Поповић председница општине Сурдулица.

Председница каже да су прошле године изашли у сусрет власницима радњи и нису наплаћивали таксе због пандемије, а да је сада дошло до пуне примене закона. Они којима требају додатна појашњења могу да се ближе информишу у општини, а на адресу Општинског већа стигло је више од 20 захтева за умањење износа таксе.  

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter