Сурдулица: Дудин гест који се не заборавља

Легендарни Душан Дуда Ивковић, прослављени кошаркашки стручњак,  својевремено је донирао значајна средства Основној школи „Вук Караџић“ у Сурдулици и ако никада до тада није био у овом месту. У школи се са пијететом сећају овог дивног човека који нас је недавно напустио. 

Они који не знају за ову причу при уласку у школу приметиће пано са фотографијама посете Душана Ивковића. У Летопису школе је такође све забележено. Не желе да се заборави овај људски, диван гест јер су особе попут Дуде ретке. Сва опрема и спортски реквизити у сали су у одличном стању и користе се и ако је од донације прошло 10 година. Запослене је погодила вест о смрти великог стручњака, али ће успомена на оно што је урадио, остати.

Ирена Николић сада психолог а тада директор школе неће заборавити тај дан.

„Легендарни Душан Ивковић је један од не само наших најтрофејнијих тренера, него можда и најбољи светски кошаркашки тренер. Жао ми је што је ово повод да се сетимо њега и онога што је урадио за нашу школу. Тај дан, 23. јун 20210. године, ја се још увек сећам и датума, је можда један од најлепших дана и тренутака и сусрета које сам имала у мојој професионалној каријери. Била је част и задовољство да један тако велики човек обрати пажњу не само на град Сурдулицу, него на једну малу школу. Контакт са њим је успоставио наш професор физичког васпитања Драган Станисављевић који је кошаркашки тренер и води кошаркашку секцију у школи. Видели смо да је Дуда један приземан, нормалан и скроман човек, чак и превише скроман у односу на достигнућа која има у спорту којим се бавио“, каже гласом пуним емоција Ирена Николић психолог школе.

Школа је тада добила донацију у вредности од милион динара, а сам Дуда одвојио је 500 хиљада динара сопствених средстава.  

 „То је један осведочени добротвор, дела су остала иза њега. Донирао је четири помоћне табле за кошарку, зидно вратило, двовисински разбој, мале и велике струњаче, сталак за скок у вис, козлић, одскочну даску, конопце за пењање, лопте, мрежице за кошарке, мрежу за одбојку. Све се то и дан данас користи. Нашој школи веома значи та донација. Веома смо му захвални, нисмо га заборавили. Било би добро да има више таквих људи“, објашњава Ненад Ђорђевић наставник физичког васпитања.

Директорка Драгана Нешић истиче да се у колективу и дан данас препричава тај догађај и да ће настојати да се упамти заувек.

 „То је опрема која се и дан данас користи. Изузетна донација и опрема. Искрено сам као човек и неко ко воли кошарку и ко је у том свету кошарке, била погођена његовом смрћу и нисам могла то да прихватим. А онда смо у разговору са члановима колектива некако дошли до те приче да је управо Душан Ивковић забележен у Летопису школе крупним словима као изузетна личност, као изузетан стручњак, професионалац, донатор и вероватно ћемо га памтити заувек“, истиче директорка

У школи се труде да и новим генерацијама ученика пренесу какав је човек био Душан Ивковић и како је један његов чин добре воље усрећио на стотине ученика.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 05 октобар 2021 16:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter