Богатство различитости у школи у Сурдулици

Бoгатство различитости тако би се могло назвати дружење које је организовано у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Сурдулици. Идеја је била да се представи кухиња три националности које живе у Сурдулици и да деца, али и сви запослени у школи науче нешто ново о својим комшијама.

Дружење је организовано у дворишту школе. Учествовали су ученици, наставници, запослени у школи. Свако је спремио јело којим се представио. Било је ту традиционалних српских и ромских јела, али и неких специјалитета иностраних кухиња. За најбоље су обезбеђене симболичне награде. Катарина, Софија и Јелена су победиле у једној од категорија.

 „Ово дружење је организовано тако да свако од нас донесе неку храну и онда је на крају проглашен победник. Није било важно ко ће да победи, већ да се учествује и проба што више хране коју до сада нисмо пробали и заиста је било дивно данас. Сва храна је била сјајна“, каже Катарина Стипић ученица. 

„Већина деце воли слатку храну и због тога смо мислиле да ће да им се допадне, па смо правиле слатки колач. Остала храна је такође била лепа, било је и слатких и слатких ствари, у суштини много тога ми се допало“, искрена је Софија.

“Лепо је што смо победиле, значи нам и драго нам је. Била је велика конкуренција“.

Школа у Сурдулици има више од 500 ученика. Око 100 је ромске националности. С обзиром на то да живе у мултинационалној средини замисао колектива школе је била да се учесници упознају и пробају јела која до сада нису били у прилици да дегустирају. Уз то могли су да чују како се она спремају, са ког су поднебља.

 „Договорили смо се да урадимо неколико радионица које ће садржати елементе наших националних мањина у средини у којој живимо. Прво смо кренули од идеје да то буде презентовање неке националне хране. Пошто се испоставило да и међу колегама има људи који не воле само храну са нашег поднебља и храну националности које живе у нашој средини, онда смо се одлучили да свако припреми оно што воли и да донесе да пробају други. Циљ је био да је лепота у различитости свега, па и хране. Где нијанса или неки зачин чине да је она карактеристична за одређено поднебље. Храна је била интересантна. Пробали смо нешто по први пут, деци се допало што је и чар овог дружења и надам се да ћемо ово организовати још неки пут“, објашњава Јасмина Благојевић, директорка школе „Јован Јовановић Змај“ у Сурдулици.

 „Ми смо средина која има више националности. У школи имамо више од 130 ученика ромске националности, тако смо хтели да приближимо ромску традицију, културу и обичаје деци из већинског становништва. Планирамо још неке активности, да кроз игру, дружење радимо на повећању интеркултуралности и на развијању добрих навика, и дружењу све деце“, истиче Дејан Раимовић педагошки асистент

Осим презентације националних јела и обичаја, одржана је и радионица на којој су ученици радили  илустрацију одређене песме,односно специфичних речи које су изражене у слици и на више језика.

Пошто је ова иницијална активност прошла одлично, у школи планирају да наставе са сличним догађајима.

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 18 јун 2021 14:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter