Одштампајте ову страницу

Неспособност, јавашлук, безобразлук или опструкција у раду СО Сурдулица?

Неспособност, јавашлук, безобразлук или опструкција у раду СО Сурдулица?

СКУПШТИНСКИ МАТЕРИЈАЛ УМЕСТО СЕДАМ ДАНА УНАПРЕД, ДОСТАВЉЕН ОДБОРНИЦИМА У ТОКУ СЕДНИЦЕ

Последња седница Скупштине општине Сурдулица која је одржана ван зграде општине, на Власини, пример је бројних неправилности у заседању, почев од неблаговременог достављања материјала до непотпуног записника, кажу из Одборничке групе СНС-а. Да ли је у питању неспособност, јавашлук, безобразлук или опструкција, просудите сами из прилога који следи.

Трећа седница Скупштине општине Сурдулица одржана је ван матичне зграде, овога пута на Власини. Прва и друга претходно су одржане у селу Алакинце, што је неуобичајено за заседање општинског парламента. Седнице ван зграде, непотпун записник, кашњење у достављању материјала само су неке од неправилности због којих су одборници реаговали.

Игор Костић, шеф одборничке групе СНС-а у изјави за РТВ Врање каже: ''Последња седница Скупштине општине Сурдулица је један еклатантан пример бахатости, безобразлука и крајње безобзирности локалне власти. Ради се о седници Скупштине Општине која је од круцијалног значаја, на којој је усвајан ребаланс буџета за ову годину, на којој је усвајан завршни рачун за прошлу годину и на којој су усвајани извештаји о раду свих општинских установа и јавних предузећа, а ми смо један део материјала добили ноћ пре саме седнице, а други део материјала у 11 сати и 15 минута, иако је седница заказана за 11 сати.''

На овај начин, истиче Костић, одборници и Српске напредне странке, али и Социјалистичке партије Србије, нису били у могућности да се упознају са врло обимним дневним редом.

Одговор зашто је дошло до кашњења у достављању скупштинског материјала затражили смо од Зорана Митића, председника Скупштине општине Сурдулица, који каже:

''Нисмо могли раније да доставимо материјал, јер је предлагач Општинско веће које је заседало дан пре седнице, чекали смо извештаје да стигну из установа и јавног предузећа.''

''Извештаји о раду свих предузећа су достављени до 31. марта јер то је била законска обавеза, и Општинско веће је могло да заседа кад год хоће они су били дужни да нам дају седам дана да се ми упознамо са материјалом, они то врло свесно и врло намерно раде, не достављају материјал на време како одборници не би могли да се упознају са оним што се усваја,'' надовезује се Игор Костић, шеф одборничке групе СНС-а.

У члану 117. Пословника Скупштине општине Сурдулица објављеном у Службеном гласнику 15. јула 2019., јасно стоји да се ''позив за седницу Скупштине доставља одборницима најкасније 7 дана пре дана одређеног за одржавање седнице. Уз позив се доставља и материјал који се односи на предлог дневног реда.

''Сами одборници који су критиковали тај начин достављања материјала нису дискутовали у том смислу. Њихове дискусије су се углавном односиле на нека политичка питања која нису била у домену дневног реда и рада локалног парламента,'' наглашава председник Скупштине општине.

На снимку са седнице који се јасно чује и види у прилогу испод видимо Костића кoји негодује због кашњења у достављању материјала: ''Ове седнице су историјске, дали сте нам материјал у 11 и 15, а седница је почела у 11, и то нису неке лагане одлукице, већ ребаланс буџета, како мислите да ико дискутује, па ви не мислите, јер не желите да ико дискутује, већ да се вас 7 или 8 богати преко леђа свих грађана Сурдулице.''

Сличне дискусије обележиле су и претходну, другу седницу општинског парламента, али се оне нису нашле у записнику.

Зоран Митић, председник Скупштине општине Сурдулица то објашњава на следећи начин: ''Све политичке дискусије које нису повезане са дневним редом нису унете у записник.''

''Апсолутно ни једне дискусије одборника који су се јављали за измене и допуне дневног реда што се конкретно односи на саму скупштину, за све предлоге, ниједне дискусије нема, све су избрисане, и записник је један извод из одлука које су донете, тако да записника није ни било, практично, а то све због срамних дискусија одборника Социјалистичке партије Србије,'' каже шеф одборничке групе СНС-а:

''Изгледа да, у оквиру ''Републике Сурдулица'' или, како су је проглашавали, ''Ужичке републике'' постоје посебна правила, закони и прописи, са којима нико није упознат.

Како год било, седница локалног парламента од круцијалног значаја претворена је вољом владајуће клике у пример бахатости и безобразлука. Докле ће то бити тако остаје нејасно. Вероватно, док се самовољи моћних појединаца не стане на пут, аргументима и истином,''закључује шеф одборничке групе СНС-а.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 15 септембар 2020 15:30