Одржана седница парламента привредника у Лесковцу

У Привредној комори Србије у Лесковцу одржана  је седница Парламента привредника коју је водио председник Парлaмента,  генерални директор Симпа Слађан Дисић. На дневном реду је био извештај о покренутим изменама законодавним иницијативама које су покренули привредници. Седници су присуствовали директор коморе Горан Јовић,   директорка Фонда за развој Слађана Бацковић и представнице АОФИ –ја.

Најзначајнији прописи чије усвајање очекују привредници у наредном периоду су Закон о накнади за коришћење јавних добара, закон о заштити конкуренције и закон о јавним набавкама. Привредници су остали на становишту да се настави са захтевом за смањење пореза и доприноса на зараде који иду на терет послодавца.

Ово је доказ да можемо да предлажемо и да можемо да очекујемо да ће свака конструктивна иницијатива проћи. На високом нивоу је комуникација. Закони не доносе док се не изрази мишљење Привредне коморе, рекао је председник парламента Слађан Дисић.

На седници Парламента привредника донет је и закључак да се упути захтев Еелектропривреди о томе да не дође до повећање цена електричне енергије за привреду од 20 посто или да се то повећање одложи. Тек ће се показати колике ће штете бити од такси које је мимо свих уговора увела Приштина. Због тога су привредници Пчињског и Јабланичког округа упутили апел да се такса хитно укине, јер наносе штету не само Србији, већ и становништву Косова и метохије.

На седници је поднет извештај о покренутим и реализованим локалним иницијативама и плану за наредну годину. Слађана Бацковић, директорка Фонда за развој представила је кредитне линије за наредну годину, посебно повољне за југ Србије.

На предлог ПКС, Министарство привреде треба да усвоји нови програм Фонда у преговорима смо и имамо предлог да износ бесповратних средстава за неразвијена подручја буде до 30 посто, уместо досадашњих 20 посто. Што је веома добро. Надамо се да ће бити усвојен.  Предлог је и да каматне стопе иду ниже, каже Бацковићева.

Ова година је била изузетно добра за привреднике у смислу да се кренуло узлазном путањом у многим делатностима. Завршетак аутопута на Коридору 10  би требало да још боље утиче на привредни развој, рекао је директор Привредне коморе два округа Горан Јовић. Он је имао посебу поруку за Пчињски окуг за наредну годину.

Очекујем да Пчињски округ најзад искористи оне потенцијале које има а то је та топла и термална вода коју није искористио. Ја не кажем да су криви људи из локалних самоуправа, треба да се промени законски оквир, каже Горан Јовић, директор коморе.

На седници парламента представљен је и прорам подршке који привредницима пружа Агенција за осигурање и финансирање извоза.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врањски стрелци екипни прваци Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/oWpXbiXLKg via @tripplesworld
Забрањено паљење усева и смећа - Радио Телевизија Врање https://t.co/dWUj9k2ISW via @tripplesworld
Дан пешачања обележен и у Врању. Око стотинак грађана шетало до Бориног брда - Радио Телевизија Врање… https://t.co/JEWHw1ZXhw
Follow RTV Vranje on Twitter