Деценија рада одгајивачке организације у Ветеринарској станици Бујановац

Основна одгајивачка организација или Матична служба Ветеринарске станице Бујановац, обележила је ове године деценију постојања и рада. У протеклих десет година успели су да у сарадњи са одгајивачима унапреде сточарску производњу на подручју општина Бујановац и Прешево.

 

 

Ветеринарска станица Бујановац спада у ред једне од најуспешнијих и најпрофитабилнијих установа ове врсте у Србији. Пре десет година успоставили су рад одгајивачке организације, коју сточари познају као матичну службу.

Инжењер Драган Додић, руководилац ове службе истакао је да је основни циљ ове организације подизање производних карактеристика стада крава, оваца и коза. Сточари који тиме и вештачким осемењавањем добијају елитне примерке стада права на добијање подстицајних средстава из републичког буџета.

Пут до селекције најбољих примерака који дају веће количине млека и меса, је дуготрајан. Од грла без порекла  потребно је стићи  до оних која имају карактеристике одређене расе . Сваке године Ветеринарска станица Бујановац организује изложбу на којој произвођачи промовишу такве примерке. Тиме подстичу и друге да их достигну и да од њих набављају  приплод.

Ми смо у овчарству кренули са свега 200 грла а сада их на територији две општине које покривамо има хиљаду 195 грла расе Виртемберг. У козарству то су у 90 одсто расе Алпина и сада има око хиљаду и 100 грла. Код млечних грла говеда ради се о раси Сименталац, а само у 10 одсто гаји се црвени и црни Холштајн.

Сточари са 15 одсто од вредности подстицаја финансирају рад матичне одгајивачке организације у Ветеринарској станици Бујановац.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter