Деценија рада одгајивачке организације у Ветеринарској станици Бујановац

Основна одгајивачка организација или Матична служба Ветеринарске станице Бујановац, обележила је ове године деценију постојања и рада. У протеклих десет година успели су да у сарадњи са одгајивачима унапреде сточарску производњу на подручју општина Бујановац и Прешево.

 

 

Ветеринарска станица Бујановац спада у ред једне од најуспешнијих и најпрофитабилнијих установа ове врсте у Србији. Пре десет година успоставили су рад одгајивачке организације, коју сточари познају као матичну службу.

Инжењер Драган Додић, руководилац ове службе истакао је да је основни циљ ове организације подизање производних карактеристика стада крава, оваца и коза. Сточари који тиме и вештачким осемењавањем добијају елитне примерке стада права на добијање подстицајних средстава из републичког буџета.

Пут до селекције најбољих примерака који дају веће количине млека и меса, је дуготрајан. Од грла без порекла  потребно је стићи  до оних која имају карактеристике одређене расе . Сваке године Ветеринарска станица Бујановац организује изложбу на којој произвођачи промовишу такве примерке. Тиме подстичу и друге да их достигну и да од њих набављају  приплод.

Ми смо у овчарству кренули са свега 200 грла а сада их на територији две општине које покривамо има хиљаду 195 грла расе Виртемберг. У козарству то су у 90 одсто расе Алпина и сада има око хиљаду и 100 грла. Код млечних грла говеда ради се о раси Сименталац, а само у 10 одсто гаји се црвени и црни Холштајн.

Сточари са 15 одсто од вредности подстицаја финансирају рад матичне одгајивачке организације у Ветеринарској станици Бујановац.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Државни секретар Гајовић посетио нашу медијску кућу - Радио Телевизија Врање https://t.co/JCeyPvpy5j via @tripplesworld
Симпо на сајму намештаја у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/eT9mkAG8kz via @tripplesworld
Шанса више: град награђује 40 најбољих студената, ове године 10 више - Радио Телевизија Врање https://t.co/sEu9iVsJNb via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter