Сарадња Техничке школе из Хана са Словенцима

Техничка школа из Владичиног Хана успоставила је сарадњу са Техничком школом у Љубљани која ће се базирати на размени ученика и искустава, усавршавању наставног кадра и примени савремених техничких достигнућа у настави. Делегација из Словеније већ је боравила у Хану, а и наши професори били су у узвратној посети. Сви се слажу да ће им обострана искуства користити.

Техничка школа је прва образовна установа у Хану која је успоставила међународну сарадњу са колегама у иностранству. У намери да обогате своја знања и упознају се са начином рада у Европској унији одабрали су школу која има сличне образовне профиле и кренули у реализацију. Професори Марина Павловић и Аца Ђорђевић недавно су се вратили из Словеније. Кажу да су што се технике и организације тиче веома испред нас, а што се знања тиче, покушавамо да им парирамо.

"Раде на тај начин што деци приближе оно што они могу одмах после школовања да примене. Теорија је врло мало заступљена", изјавила је Марина Павловић – професор машинске групе предмета.

"Ми заостајемо за њима у погледу техничке опремљености и наставних средстава, серво радионица, кабинета. То је последња реч технике. Ми можемо да их пратимо и многа искуства применимо у нашој средини. За то треба прилично средстава, али и поред тога ангажованост наставника и осталих запослених у нашој школи, даје резултате", истиче Аца Ђорђевић - наставник практичне наставе.

Кроз практичан рад деца су ангажована на појединим пословима уз помоћ којих школа обезбеђује додатне приходе. То је била новина са којом су се сусрели у Љубљани и коју би у перспективи могли да примене и код нас. Директор Слађан Ђорђевић истиче да ће ово искуство користити свима. На идеју су дошли много раније и зацртали је развојним планом, али је тек сада стигла на реализацију.

"Ми видимо као највећу добит то што ће наши наставници да стекну нека нова искуства у раду са децом која се образују у профилима које и ми имамо. Суштина је да се награде знања наставника и да се та знања примене касније у настави", појашњава Слађан Ђорђевић- директор Техничке школе у Хану.

Техничка школа у Хану већ годинама настоји да и кроз образовне профиле и начин рада буде другачија од осталих. Зато не изненађује ни ова сарадња са иностранством, али и пројекат дуалног образовања, са којим су, такође кренули. Увођењем образовног профила индустријски механичар са елементима дуалног образовања, који има само још неколико школа у Србији добили су могућност да примене и овакав начин наставе. Успоставили су сарадњу са компанијом “Теклас” и од 20. новембра ученици су почели са стручном праксом.

Не одустају ни од даље сарадње са школама у окружењу. Следећа дестинација је Сарајево.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 новембар 2017 14:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter