Подигнут храм на нашем подручју након једног века

У Лопардинцу је освештана црква Светог великомученика Георгија Победоносца и она је први новоподигнути храм на овим просторима након једног века.

Градња храма је започета на иницијативу мештана пре 26 година и тада се одвијала под покровитељством блаженопочившег епископа врањског Саве. Нова црква, која се налази у центру села ће још више приближити Бога православном живљу и постати душа села и парохије, рекао је Епископ врањски Пахомије:

Владика Пахомије је истакао да је овај храм осветио са свештенством призивајући благодети Духа Светога који су примили Свети Апостоли на Светој Педесетници и који обитава у цркви Божјој од тада. Овде ће се служити литургије и народ ће се ту хранити небеском храном коју је Господ оставио роду људскоме за његово спасење.

Лопардинце је старо српско село и први пут се спомиње у документу приложеном Хиландару 1380. године. Некада је било стационирано непосредно испод брда Козарник те је ту и саграђен манастирски комплекс посвећен Светом архангелу Гаврилу. Данас је село смештено ближе Бујановцу и потреба мештана за близином храма је напокон задовољена. Црквени одбори села Лопардинце и Бујановца су најзаслужнији за обнову манастирског комплекса у претходне две деценије, а сада и изградњу нове цркве.   

Горан Јањић, председник МЗ Лопардинце и добитник арјхијерејске грамате, истиче да се дуго чекало на освећење храма али је ангажовањем, пре свега мештана Лопардинца у претходним годинама црква успешно изграђена.

Значај храма је изузетан у смислу очувања прве линије православља и популационог опстанка Срба на овом стратешки важном простору југа Србије. Владика Пахомије је најзаслужнијим институцијама и појединцима уручио архијерејске грамате и захвалнице. Добитници су Влада Републике Србије, Општина Бујановац, ДИБ и многи појединци.

Небојша Накић, добитник захвалнице је навео да ће ова захвалница бити подстрек њему и његовој породици да учествују у наредним акцијама које село буде организовало. Лопардинце је једно од ретких села које сада може да се похвали да има и манастир и цркву, у којој ће сада моћи да врше обреде крштавања и венчања јер они због обичаја нису обављани у манастиру.

Посебну захвалност Владика Пахомије је изразио генералу Милосаву Симовићу, команданту Копнене војске ВС и Зорану Лубури, некадашњем команданту 4. бригаде Војске Србије, који су међу многобројним грађанима, такође присуствовали освећењу цркве у Лопардинцу.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 25 септембар 2017 12:19

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter