Назире се крај мукама мештана Мазараћа са пијаћом водом

За месец дана мештани села Мазараћ у општини Владичин Хан добиће воду из градског водовода на шта су чекали више деценија. Њиховим мукама дошао је крај јер је локална самоуправа из сопствених средстава и уз помоћ Министарства привреде успела да обезбеди средства за решавање овог проблема. Вредност радова је око 13 милиона динара.

Годинама су мештани села Мазараћ муку мучили са водоснабдевањем. Канте, цистерне, флаше, довожење воде из околних места били су њихова свакодневица. Покушавали су и са алтернативним изворима и бунарима који нису могли да задовоље потребе свих становника, а врло често су имали и воду сумњивог квалитета.

Изгледа да је томе дошао крај. Радови се интензивно одвијају и требало би да буду завршени за тридесетак дана.

“Два километра главног вода је урађено, остаје још 4 километра. Радиће се и 2 станице, једна- бустер, односно препумпна станица у Прибоју која ће сакупљати око 3 хиљаде литара воде која ће се пумпама кроз систем цевовода гурати до цистерне у Мазараћу капацитета 50 хиљада литара. Одатле ће путем потисака кроз мрежу здрава, пијаћа вода стизати до сваког домаћинства, објашњава Младеновић”, рекао је Горан Младеновић - председник општине Владичин Хан.

О решавању овог проблема интензивно се размишљало још од 2012. године. Било је планова и разговора да се направи сарадња са Врањанцима јер је Мазараћ територијално ближи Врању и трошкови би били мањи, али су се ипак стекли услови да сами заврше посао.

“Прибој је било последње Моравско село до ког смо имали градску водоводну мрежу и био нам је остао само Мазараћ, каже председник Младеновић. То је територијално најудаљенија месна заједница и желели смо да је вежемо и градским водоводом и заокружимо целину. Мештани су се заиста мучили годинама, драго ми је да смо им решили овај важан проблем”, каже Горан Младеновић - председник општине Владичин Хан.

Према првим предрачунским вредностима пројекат је требало да кошта више од 22 милиона. Међутим, кроз поступак јавне набавке јавио се извођач из Ужица чија је понуда била упола мања. Уштедело се 10 милиона динара, па ће тако и министарство и општина, који финансирају пројекат са по 50 посто моћи преостала средства да усмере на реализацију других инфраструктурних радова до краја 2017. године.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 септембар 2017 13:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter