Села на југу Србије и нису неки изазов за младе. О повратку  и оживљавању сеоских домаћинстава за сада се више говори.

Пракса бележи много суровије податке. Међутим, како од сваког правила постоје одступања, тако није ништа необично што се у долини Кленичке реке, у селу Кршевица млади људи све више труде да сачувају огњиште и оживе оранице и воћњаке.

Целу причу о овом селу и људима у њему можете погледати у емисији “Повратак природи“ суботом у 20 сати.

Село Кршевица лежи на дну долине Кленичке реке. Са свих страна окружено је шумама багрема, а плодна земља пружа могућност развоја воћарства. Рај за пчеларе и воћаре, објашњава млади професор разредне наставе који је одлучио да село не замени за град.

Маријан Манић, нема стални посао. Ради по месец два на замени а сталном ангажовању се и не нада, будући да у селу има укупно 21 ђак у прва четири разреда основне школе. Вратио се воћарству и каже не жали:

"Сматрам да нисма погрешио, за сад сам ту где сам, остао сам на имању и надам се најбољем“, каже  Маријан Манић.

Посао му каже није тежак, сам планира своје време а и зарада је додатни мотив. Осим њега, у село долазе и други млади људи са намером да ту остану. О томе сведоче и сами мештани:

„Оно што ме радује је да доста младих људи почиње или се бави пољопривредом коју су радили њихови очеви и дедови и мислим да је добро што су одабрали да се баве тим пословима“, рекао је Ненад Митровић, народни посланик.

Живот у граду има своје предности али мир на селу нема никакву алтернативу, кажу мештани Кршевице. Ово село има добар географски положај, добру повезаност са општинама у окружењу и очекује се да све више младих дође у село и заустави негативан тренд одласка у град.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter