Одржана промоција књиге "У служби отаџбине"

“У служби отаџбине” назив је књиге Веселина Шљиванчанина, пензонисаног генерала Југословенске народне армије која је промовисана у Културном центру у Владичином Хану.

Шљиванчанин, који је широј јавности познат као бивши Хашки осуђеник, одлучио је да кроз писану реч пренесе искуства и доживљаје из трибунала, али и да подсети на људе и догађаје у ратним сукобима деведесетих у којима је учествовао.

 

Ово је четврта књига Веселина Шљиванчанина. Све су углавном са истом тематиком. “У служби отаџбине” је угледала светлост дана пре 2 недеље. Генерал је одлучио да је напише на наговор пријатеља из иностранства. Радио је и прикупљао грађу више од 2 године. Биће преведена на енглески и руски језик.

"Књига је о отаџбини, војницима, о ономе што сам радио. Покушао сам да представим доследно шта је заиста радила ЈНА и Војска Србије у агресији НАТО на нашу земљу. Шта су радили моји војници и народ и из какве средине потичем", каже Веселин Шљиванчанин - аутор.

О себи не мисли као о писцу, већ као сведоку историје. Каже да је у животу највише помагао људима који су нам пуцали у леђа, Хрватима и Босанцима. Али и поред тога сматра да треба помагати, јер и од непријатеља можете створити пријатеља на тај начин. Као најтеже моменте у животу издваја лажно сведочење бивших колега, официра ЈНА, који су се у Хагу појављивали у својству заштићених сведока.

"Пишем књиге ради истине и да сперем љагу са мене и отаџбине, мојих војника, породице и да то остане записано у историји. Да су Срби честити европски народ који се одувек борио за правичност, част и слободу. То су показали и ратови у којима су учествовали увек на страни победника и праведника и зашто би ја био другачији него што су то били моји преци", рекао је Веселин Шљиванчанин.

Промоцију је организовао СУБНОР уз подршку локалне самоуправе. Председник општине Горан Младеновић захвалио је Шљиванчанину што је дошао у Владичин Хан и представио своју нову књигу.

Промоција је била изузетно посећена. Генерал је док је говорио о свему што је доживео у Хашком трибуналу, у више наврата прекидан дугим аплаузима. Покушао је да све ублажи по којом анегдотом, а посебно се осврнуо на оне са Слободаном Милошевићем. Промоцију је обележио и сусрет са његовим бившим војником из 70. година када још увек није знао где ће га пут одвести. Без трунке размишљања каже да би опет бирао исти позив.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 март 2017 15:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter