Одржана промоција зборника радова "Бугарска окупација југа Србије у Првом светском рату од 1915-1918"

У Сурдулици је одржана промоција зборника радова „Бугарска окупација југа Србије у Првом светско рату од 1915-1918“. О књизи су говорили научни сарадник др Иван Бецић и Мира Ниношевић, директорка народног музеја у Лесковцу.

Зборник радова је са научног скупа са међународним учешћем, организованог поводом стогодишњице  од Топличког устанка. Радови се односе на догађаје из Првог светског рата и у њему се, како је рекла Мира Ниношевић, директорка Народног музеја у Лесковцу, налазе чињенице о којима шира јавност до сада није знала.

„Основни мотив је био да целовитије прикажимо југ Србије у Првом светском рату, односно у времену бугарске окупације. Овим заједничким пројектом учинио се један цивилизацијски дуг према прецима који су се трајно прославили у Историји српског народа двадесетог века“,каже Мира Ниношевић, директорка Народног музеја у Лесковцу.

Из радова се може видети политика краљевине Бугарске према краљевини Србије и самом српском народу, истакао је др Иван Бецић.

„На неки начин подстичу не само историчаре, већ и нашу државу и људе да размишљају о неким другим стварима. А то је у првом реду да се наше архивске институције обрате бугарским и да траже нормалан приступ грађи која већ почиње да бива доступна, грађи која је однета из српских архива. И иницијативу за повратак културних и црквених добара однетих током рата“, напомиње др Иван Бецић.

Родољубље је једна од најимпресивнијих осећања у сваком човеку, које треба неговати да буде у служби страхопоштовања историје, нагласила је председница општине Сурдулица.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 16 март 2017 16:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Преминуо др Душан Спасић из Сурдулице - Радио Телевизија Врање https://t.co/UqVzPvbp4a via @tripplesworld https://t.co/uqyTohcQcf
Велике гужве у ковид амбуланти АТД - Радио Телевизија Врање https://t.co/hNIfjnRllR via @tripplesworld https://t.co/rxvPW54jPL
Promo - Tkanje kroz vekove - Istorija srpske medicine, TV #Vranje, danas u 16.10h https://t.co/iskwNcykpU
Follow RTV Vranje on Twitter