Владичин Хан добија нови рентген апарат

Дом здравља у Владичином Хану ускоро ће добити нови рентген апарат на који се чекало више од 30 година. Ради се о донацији Владе Јапана у износу од 55 хиљада евра захваљујући којој ће ова служба у будућности много растерећеније радити.

Save

Уговор о донацији потписали су јапански амбасадор у Србији Ђуићи Такахара и директор Дома здравља Саша Станковић. Сада предстоји стандардна процедура око расписивања јавне набавке и осталих административних ствари.

Вест о набавци новог апарата обрадовала је и запослене и пацијенте. Годинама су улагани напори да се стари апарат замени али то се није десило. Пројектом који је урађен уз помоћ локалне самоуправе куцало се на многа врата, али су пријатељи из Јапана имали највише разумевања.

"Ми смо институција која ради са најстаријим апаратом, а долазе нам пацијенти из целог округа", каже Саша Станковић- директор Дома здравља у Владичином Хану.

Упркос години производње старог рентген апарата, у Хану се неће одрећи ни њега. Редовним одржавањем и бригом сачуван је од пропадања и ако се прецизно не би могло одредити колико је прегледа обављено, не само пацијената из Хана, већ из целог округа.Одлучено је да се користи док може, а за инсталацију новог апарата припрема се посебна просторија која ће бити уређена по најсавременијим прописима, уз асистенцију Института Винча.

Средства за то обезбеђена су из редовног пословања.

"Апарат је стар, снимци су лоши, али имамо искусног рентгенолога и техничаре. Довијали смо се на свакојаке начине да апарат ради. Неке од механичких поправки смо сами обављали, сачували смо га, али ће свакако корист новог бити неизмерна. Јер све оно што је ново то је и квалитетније, мања је количина зрачења коју пацијент добије, снимци су бољи и добијају се брже", рекао је Саша Станковић- директор Дома здравља у Владичином Хану.

Наставља се и акција осавремењивања возног парка, такође из сопствених средстава. Прошле године је набављено комби возило опремљено најсавременијом опремом за превоз и збрињавање најтежих пацијената,а за који дан требало би стигне ново теренско возило за брзе интервенције у сеоским месним заједницама.

         

Save

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 01 март 2017 22:07

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter