Без људских жртава на подручју ханске општине

Ванредна ситуација у општини Владичин Хан још увек је на снази. Обилне снежне падавине посебно су задале проблеме мештанима брдско-планинских села. Тешка механизација и мобилне екипе које обилазе становнике нон стоп су на терену. За сада није било људских жртава. Прогнозе су да би ванредна ситуација могла да потраје још 3,4 дана.

Ситуација се полако смирује у скоро свим деловима општине. Главни путни правци су проходни, па се машине сада упућују ка засеоцима. Терени су различити, негде се стиже без много муке, а негде машине напредују споро због сметова који достижу висину и до 3 метра.

Хероји су свакако руковаоци машинама, углавном млади људи, који раде даноноћно. Бобан Димчић је један од њих. Затекли смо га у селу Доње Јабуково на једном од врло захтевних путних праваца. "Радим једну, две смене, а по некад и три... деоница у Доњем Јабукову је најкритичнија јер има највише снега", каже он.

Док није стигла механизација, углавном старији мештани нису могли из својих кућа напоље. Они који који брину о њима и снабдевају их намирницама претходних дана пробијали су се до села и по 4, 5 сати. Драган Станковић каже да ту деоницу, под нормалним околностима прелази са сат ипо времена.

"Било је чишћења и ранијих година, али углавном ручно. У овом селу су остали махом стари и изнемогли и нема више ко да чисти. Зато се посебно захваљујем локалној самоуправи на разумевању јер смо били одсечени од света", - додаје Драган Станковић.

Иако много удаљеније од Јабукова у селу Богошево ситуација је брже нормализована.

"Задовољан сам. Може да се иде, проходно је. Село је удаљено 15 километара од Хана", описује ситуацију Миљан Антић.

Штаб за ванредне ситуације је у сталном заседању. Председник општине Горан Младеновић је нон стоп на терену. Обилази мештане, разговара са возачима, координира са осталим службама. Ништа се не препушта случају.

"На неки начин сам задовољан. Међутим ове падавине које су задесиле општину Владичин Хан, по речима старијих мештана дешавају се једном у 30, 40 година" - истиче Младеновић.

Лекари, спасилачки тимови, ватрогасци реаговали су на више локација. Срећом није било људских жртава због невремена. Двоје људи умрло је природном смрћу.

"За сада немамо људских жртава међутим посао није завршен до краја. Морамо да испратимо активности црвеног крста, центра за социјални рад и Дома здравља. Кад нам те екипе буду обишле све куће у најудаљенијим селима, онда ћемо бити сигурни да нема људских жртава. Реагујемо и то су наши приоритети", закључио је председник општине Горан Младеновић.

Према садашњим подацима са терена Младеновић каже да би ванредна ситуација могла бити укинута за 3,4 дана. Наравно то све зависи и од временских прилика. А прогнозе метеоролога кажу да ово није крај зиме.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 12 јануар 2017 20:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter