Брајовић: Минимум два одсто из буџета градова и општина за суфинансирање локалних медија

Издвајање минимум два одсто из буџета градова и општина за финансирање локалних медија, као и укидање ограничења средстава медијима у износу од укупно 23 милиона током  три године, биће приоритети у раду новог државног секретара за информисање Нина Брајовић при Министарству културе. Он је у изјави за Радио телевизију Врање, најавио и решавање проблема везаних за статус Агенције “Танјуг” и листа “Политика”.

Од 2014. године до сада дошло је до пустошења локалних медија јер се држава повукла из медија али је повукла и новац који је до тада у њих улагала. Ради опстанка укупне медијске сцене неопходно је да се то на системски начин реши.

Нино Брајовић државни секретар у Министарству културе каже да морамо да се боримо, “ да се укине ограничавање средстава медијима у износу од укупно 23 милиона током  три године јер се тиме неоправдано ускраћује новац медијима. У договору са министарством финансија морамо брзо да дамо тумачење да се за новац који се даје медијима кроз пројектно финансирање не плаћа ПДВ”.

Брајовић је најавио да ће се заложити за реализацију предлога који је Удружење новинара Србије заступало кроз процес медијске реформе.

”Основна помоћ је да се новац за пројектно финансирање издвоји што је пре могуће, да се конкурси распишу на време и да се локалне самоуправе обавежу на минимум издвајања за медије. Када су у питању градови и општине до 250 хиљада становника за медије би из локалних буџета требало да се издваја 2 одсто. Тада би могло да се рачуна на одрживост медија”.

Нови државни секретар у ресорном министарству осврнуо се и на Радио телевизију Врање.

“Када је у питању ваша телевизија ви сте поступали онако како је требало. Остали сте са оноликим бројем запослених који омогућава реализацију програмских садржаја на које сте се обавезали када сте добили фреквенцију“.

Брајовић је истакао да се мора решити и статус Танјуга,  као и приватизација листа Политика. Новоименовани државни секретар Нино Брајовић до сада је био генерални секретар Удружења новинара Србије.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 20 децембар 2016 14:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter