„Једно дрво за једног ратника“

У оквиру акцијe „Једно дрво за једног ратника", која се спроводи у знак сећања на жртве Првог светског рата, настављено је пошумљавање опожарених површина и санација оштећених шума. У акцију се и ове године, са радницима врањског шумског газдинства, укључило десетак осуђених лица која издржавају казну затвора у Окружном затвору у Врању. Пошумљавало се  на локалитету  у близини Прешева .


Акција „Једно дрво за једног ратника“ континурано се одвија и на подручју Пчињског округа. Прошле године, пошумљавало се на локалитету „Карпина“ изнад села Горњи Вртогош. Ове године, пошумљена је опожарена површина  у близини Прешева.

"Ми смо ове године изабрали локцију у близини Прешева, то је тачно локација где је прошла српска војска укупно смо засадили 15 хиљада багрема на површини од 7,39 хектара", рекао је Звонимир Баковић, координатор пројекта.

Пројекат „Једно дрво за једног ратника покренут је 2014. године а трајаће до 2018. онолико, колико је трајао Велики рат. Планирано је да у том периоду буде посађено милион и 300 хиљада садница лишћара и четинара. Толико је Србија изгубила људи у Првом светском рату.

"Кроз пилот пројекат укупно је засађено 23 340 садница лишћара и четинара. За 2015 и 2016 укупно је засађено више од 680 хиљада садница а закључно са јучерашњим даном ми смо тренутно на цифри од 703 хиљаде садница", каже  Звонимир Баковић, координатор пројекта.

Окружни затвор у Врању, део је овог пројекта. Ове године, десетак осуђених лица на добровољној бази, укључило се у акцију пошумљавања. На тај начин задовољен је социјални аспект акције који има за циљ да се кроз друштвено користан рад побољша положај осуђених лица.

Пројекат је настао на иницијативу Министарства правде и Управе за извршење кривичних санкција уз помоћ Србија шума и Шумарског факултета.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 08 децембар 2016 15:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Преминуо др Душан Спасић из Сурдулице - Радио Телевизија Врање https://t.co/UqVzPvbp4a via @tripplesworld https://t.co/uqyTohcQcf
Велике гужве у ковид амбуланти АТД - Радио Телевизија Врање https://t.co/hNIfjnRllR via @tripplesworld https://t.co/rxvPW54jPL
Promo - Tkanje kroz vekove - Istorija srpske medicine, TV #Vranje, danas u 16.10h https://t.co/iskwNcykpU
Follow RTV Vranje on Twitter