Незаконито суфинансирање медијских пројеката

Два пута до сада је општина Прешево расписала конкурс за суфинансирање медијских пројеката у којима је поставила дискриминаторске услове, према којима се фаворизују медији на албанском језику  на територији општине.  О свему томе је ових дана Коалиција медијских удружења упутила писму председнику општине Прешево Шћуприму Арифију. Он одговара да ће, ако је дошло до грешке, она бити исправљена.

 

Коалиција у свом обраћању јавности истиче да су у конкурсима били наведени следећи услови за оне који могу да конкуришу: да је то издавач медија са седиштем  на територији општине Прешево, и да производи програм на језицима националних мањима.. На територији ове општине седиште имају само медији који информишу на албанском језику, јасно је да су остали дискриминисани. На ове наводе председник општине Прешево Шћуприм Арифи одговара да је нормално да су медији заинтересовани када је у питању финансирање медија.

Све што се десило је континуирана одлука, коју је донело Градско веће пре годину или више. Од тада је службе спроводе, а последњи пут сам био на службеном путу у Приштини и ако је дошло до неке грешеке, ми ћемо то да исправимо, јер се ради о средствима из ребаланса за ову годину. Ја бих волео да чујем инфомрнације у медијима када и они праве грешке, рекао је Арифи.

Иначе, Коалиција је у вези овог проблема добила тумачења два Министарства,  културе и државне управе и локалне самоуправе, која потврђују да су конкурси општине Прешево незаконити. Медијска коалиција не одустаје и затражиће и реакцију ова два Министарства, као и Повереника за заштиту равноправности, Заштитника грађана, СКГО и Мисије ОЕБС у Србији.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 23 новембар 2016 12:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter