Подигнута црква у селу Брестово

У селу Брестово у општини Владичин Хан подигнута је црква посвећена Светом Јовану Богослову. Саграђена је на темељима старог храма из 13.века на иницијативу мештанина Јована Нешића који живи у Норвешкој. Укључили су се и његови пријатељи из иностранства, локална самоуправа и људи добре воље из Владичиног Хана и околине.


Храм је саграђен за три године. Јован Нешић желео је да свом селу остави нешто на дар. Одселио се пре више од 40 година, али није заборавио завичај.И ако се на почетку чинило да ће радови тећи споро, Јован је успео да својом вољом мотивише и друге да помогну. Нико није крио емоције због овог срећног догађаја.

"Идеја је постојала одавно, али није било довољно времена. Село је утицало да изградимо цркву и тако смо почели. Мештани су захвални, као и други који дођу. Мислим да смо урадили праву ствар.", каже Јован Нешић.

"Ова црква много значи. Захваљујући Јовану који је велико дело учинио за село, можемо да се окупимо овде. Од радости ћу да заплачем.", рекао је Драган Илић.

"Ја се надам да ће ова црква будућим поколењима бити на понос. Волела би да се више деце рађа, венчава, крсти.", каже Слађана Пејковић.

"Ово је нова нада за ово село. Можда неког подстакне да се врати овде и живи.", рекао је Данијел Милановић.

Локална самоуправа је такође помогла. Поправљен је и проширен пут до цркве, а обећана је и помоћ око електрификације.

"Нашим заједничким радом, али пре свега ангажовањем мештана успели су да ово светилиште обнове. Покушаћемо у свакој месној заједници да помогнемо колико можемо, да се обнови наша православна вера. Да цркве постану места где ће се људи окупљати.", каже Горан Младеновић- председник општине.

Свечану литургију служио је Владика врањски Пахомије са свештенством. Освештењу је присуствовао велики број верника и званица. Донаторима су додељене грамате и захвалнице.

Према подацима, црква је саграђена још у 13 веку. Под налетом освајача и зуба времена била је порушена. 1920 године, мештани су пронашли зидине храма. Дуго су вршили своје верске обичаје у импровизованом објекту од дрвета, али на жалост није било средстава да се црква обнови. Све до данас.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 09 август 2016 16:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter