Регион

Регион

На традиционалној конференцији за медије председник општине Владичин Хан Горан Младеновић говорио је о пословним резултатима и плановима за идућу годину. Година на измаку била је година инфраструктурних улагања Значајна средства уложена су у путну инфраструктуру. Радило се паралелно у граду и у сеоским месним заједницама Најпоноснији су на податак да је незапосленост преполовљена, а да се у идућој години најављују нова запошљавања.

Владичин Хан дуго је био у категорији девастираних подручја и по зарадама био на зачељу, резултати су допринели да се то промени, каже први човек општине Горан Младеновић. Статистика је показатељ да је направљен искорак и када су у питању зараде и смањење незапослености:

"Бројке говоре да је дошло до додатног пада незапослености на територији општине Владичин Хан. Ове године је регистровано 1750 лица на евиденцији Националне службе за запошљавање. То значи да је број преполовљен, и из дана у дан се смањује. Из компаније Теклас имамо најаву да ће у идућој години запослити 350 радника, када на то додамо и остале привреднике који планирају да прошире производњу, тај број ће бити значајан".

Ако се погледају показатељи у просечним зарадама и ту се сваког месеца бележи раст, каже Младеновић. Често смо у врху на територији округа, али и у Србији и додаје:

"Раст зарада је у неким месецима највећи на територији републике Србије. Некада је то 11,5 процената, некада 11,2 , али је увек општина Владичин Хан у врху раста зарада у Србији."

Обраћа се пажња и на запошљавање и подстицај младих као и социјално угрожених категорија становништва. О томе је говорио заменик председника Владимир Костић. Он је рекао, да је ове године за реализацију локалног акционог плана за запошљавање обезбеђено је 28 милиона динара. Када се на то додају и средства Националне службе, то је око 33 милиона динара.

"Од наредне 2020. године сваки млади човек који заврши факултет и врати се у Хан имаће прилику да у току исте године добије шансу да заврши стручну праксу", каже Костић.

Младеновић каже да се у Хану и даље тешко живи, али да грађани осећају одређену сигурност, напредак, и имају вере да ће у годинама које долазе бити још бољих резултата.

Постављени су темељи за инфраструктурна улагања, даљи развој општине и то ће бити правац који ће следити. Посебан акценат биће стављен на реализацију два пројекта у наредним годинама.То је петља у селу Грамађе, која је у завршној фази и водозахват, односно водоснабдевање општине са Јелашничке реке.

Поносни су на подршку коју имају од државног врха, ресорних министарстава, донатора. Настојаће да оправдају поверење и грађанима пруже још боље услове за живот.

 

Последњи пут измењено понедељак, 30 децембар 2019 18:12

У Градској општини  Врањска Бања изводе се радове на асфалтирању дела улице Краља Петра Првог Ослободиоца. Машине раде од краја шетилишта преко кружног тока до краја моста. Вредност ових  радова, које финансира ЈП Путеви Србије је 4.800.000 динара.

У Дому културе „Вук Караџић“ у Бујановцу уручени су уговори привредницима из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, који су остварили право на субвенције, бесповратна средства у 2019. години. Из буџета Службе Координационог тела опредељено је 40 милиона динара за ову намену. Ове године на конкурсу за доделу бесповратних средстава, субвенције је добило 16 привредних субјеката. Уговоре је уручио Зоран Станковић, председник Координационог тела и председници три општина Прешево, Бујановац и Медвеђа.

''Ми смо у овом протеклом периоду по основу бесповратних средстава од 2012. године дали 277 милиона динара, при чему је запослено негде око 254 особе, без ових средстава које данас делимо. Оно што карактерише поделу ових средстава је чињеница да сада имамо захтеве и обавезу, коју су сами привредници који су добили средства преузели, да запосле најмање 40 до 50 особа. То је нешто што је похвално и нешто чему тежимо уз једну констатацију да смо јуче имали разговор са немачким амбасадором да то траје већ неко време да заједно са Амбасадом Немачке, са Привредном комором Србије и Немачке доведемо један број немачких фирми на овај простор, где би се искључиво запошљавали људи са подручја Прешева, Бујановца и Медвеђе, с обзиром да је овде незапосленост велика. Надам се да ће ова акција у сарадњи са локалним самоуправама бити настављена и у наредном периоду. Највећа средства која су одобрена у износу од 3 милиона динара, а најмања 1,5 милион динара по привреднику. Добило их је 7 предузећа, малих фирми из Прешева, 7 из Бујановца и 2 из Медвеђе,'' рекао је председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу, Зоран Станковић, приликом уручивања уговора.

Због радова на електроенергетским објектима, у недељу, 05. маја ће без напајања остати део Бујановца код Дома здравља и стадиона, насеља Каракачка и Каракан, улица Лоле Рибара са околним улицама и део села Српска кућа у периоду од 8 до 18 часова, са прекидима.

 

Мештани села Богдановац у општини Бујановац после скоро 70 година добили су пут. Захвалност дугују председнику Александру Вучићу који им је то обећао пре 2 месеца када је у оквиру кампање „Будућност Србије“ боравио у Бујановцу. Изградњу деонице од села Љиљанце до Богдановца у дужини од 3,5 километара финансирали су Путеви Србије. Вредност радова је 35 милиона динара.

За мештане Богдановца ово је један од најсрећнијих дана у животу. То се и могло видети на њиховим лицима. Пут који су многи чекали цео свој животни век напокон су добили. Мука је била велика кажу. Није се могло ни до лекара, школе, продавнице. Када су рупе на путу постале толике да се једва и пешице могло ићи, престали су да долазе и откупљивачи млека, стоке.

Поштар Небојша Накић није одустао. Остало му је годину дана до пензије. Цео радни век долазио је мотором, па пешице, а сада по први пут аутом:

"Супруга ми је из овог села, а долазим и због посла. Овде није било ни пут, ни продавнице. С обзиром на услове живота, ово је био последњи трзај да се уради нешто".

Ненад Стојановић је највећи кривац што је председник Вучић чуо да имају проблем са путем. Када је сазнао да долази у Бујановац одлучо је да окуша срећу, па шта буде. Приближио се и узвикнуо „Председниче имамо велику муку, немамо пут" и председник му је одговорио.

"Ја сам пешице отишао до Бујановца. Морао сам. Пут нам је потребан. Када сам га видео узвикнуо сам и питао може ли да нам помогне. Рекао ми је да ако сам дошао због пута, могу да рачунам да је то и завршено. И ево, наш сан се остварио захваљујући њему" рекао је Стојановић.

Мало је ко у селу веровао да ће заиста добити пут. Чак и када су инжењери стигли и почели припреме терена било је за неверицу.

"Имам 70 година. Од 45. године ово је прво што смо добили од државе. Много нам ово значи. Много хвала нашем председнику", додао је Стојан Трајковић.

"Овај нам пут значи читав живот, била је мука, ишли смо по киши, снегу, хладноћи, неочишћеном путу. Деца нису могла у школу. Сада смо се спасили," истакао је Станоја Јовановић.

"Овај пут пуно значи свима нама, највише омладини. Прича је почела од обећања председника Вучића. Рекли су нам да ће за десетак дана почети радови, није прошло ни 5 дана машине су већ почеле са радом. Нисмо могли да верујемо" рекла је Марина Николић.

Мештани су били велика подршка кажу у предузећу „Србија ауто пут“ које је извођач радова. Све време су били са радницима, помагали када је требало.

"Прво смо проширили пут, урадили пројекта, израчунали колико нам треба цевастих пропуста, јер је важно за даље одржавање пута, урадили пропусте, стабилизовали подлогу, извршили лабораторијска испитивања и кренули са асфалтирањем. Остало је још 30 посто деонице да се асфалтира и уреде банкине", истакао је Јовица Стевановић, руководилац радова.

Ненад Митровић народни посланик Српске напредне странке истиче да је урађен значајан посао. Мештани су се годинама жалили, али није било разумевања:

"Имамо прилику да видимо да је за мање од два месеца пут урађен. Видим да су мештани пресретни. Овим се пише историја овог места и мислим да је велика ствар за све становнике. Многи су их лагали до сад. Александар Вучић је одговоран политичар и када он обећа нешто, он то и уради."

Предузеће „Србија ауто-пут“ је помогло и  поправку пута до цркве и уређење платоа, тако да је то био још један од разлога за задовољство.

Мештани су организовали славље и позвали своје пријатеље, рођаке, сараднике. Кажу, радост реба поделити са другима. Надају се да ће ово подстаћи оне који су у потрази за бољим животом отишли да се врате на своја огњишта.

 

Последњи пут измењено петак, 05 април 2019 15:20
Страна 1 од 47

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Даница Крстић: Одушевљена сам врањском градском песмом - Радио Телевизија Врање https://t.co/f9AQyG6qHQ via @tripplesworld
Приведен због физичког напада - Радио Телевизија Врање https://t.co/PLakJpqJ4P via @tripplesworld
Амбасадор САД Ентони Годфри посетио Дом ученика и уручио компјутерску опрему - Радио Телевизија Врање… https://t.co/UDiwqDA3aG
Follow RTV Vranje on Twitter