Приче с југа: Нова рубрика за књижевност и културу читања

 

Културни посленици рећи ће да је стваралаштво главни и почетни ослонац свеопштег препорода – не кошта много, а даје најбоље резултате и то одмах.

Чињеница је да се књига тешко пробијала у ове наше крајеве. Пре ослобођења, Турци су је заустављали на граници; по ослобођењу, доспевала је захваљујући пренумерантима. Данас се исписују многе књиге које не нађу пут до својих читалаца, из ко зна којих све разлога.

Ова наша нова рубрика „Приче с југа“ је, како је писао Иво Андрић говорећи о уметности, оно „мало соли међу прстима”. Уредници рубрике су Жикица Димитријевић, књижевник и Љубица Здравковић Џонов, новинарка.

Елем, Удружење књижевника Врања окупља двадесетак стваралаца. Удружење настоји да што ваљаније представи чланове у својој средини и у другим срединама у земљи и иностранству. Готово сви чланови бар једном имају наступе годишње у Врању или другде, а и редовни су учесници неколико значајних културних манифестација у земљи, почев од сајмова књига, па до књижевних сусрета у многим градовима. Редовне активности су и гостовања у школама у Врању и Пчињском округу.

Одјек остварења неколико аутора увелико је превазишао локалне оквире. По Статуту, удружење окупља како чланове са југа Србије, тако и писце из Косовског поморавља.

Пре две године, покренули су издавачку делатност, уз помоћ града Врања. Настављajу са тим активностима и труде се да одрже, како динамику тако и одређени квалитет дела која објављују.

У УКВ су покренуте три едиције: Првине, Поезија и Облик.

Првине:„Мириси раја“, Ана Митић Стошић, „Вукови у нама“ Мирослав Манасијевић, „Фама волат“ Бранка Марковић.

Поезија:„Два ваздуха“, Благоје Савић и „30 хиљада одметнутих Јапанаца и пробадање стварности“, Мирослав Манасијевић

Облик: „Царске игре“, Жикица Димитријевић,„Одрони душе“ Бошко Стаменковић, „Одрони душе“- друго допуњено издање, „Деца у магли“, Срђан Томић.

„Ступниву на ступку“ изреке, изрази и пословице врањског краја, Миле Костић Дубница; „Рокифор ревер“, монокомедије - драмски писац Бранислав Марковић из Владичиног Хана, „Луди Љуба“ – комедија Србољуба Аритоновића.

Удружење има стални изложбени простор. Учествује на салонима и сајмовима књига, по позиву. Последњи наступ био је на 21.Сајму књига у Пироту (2020.) и на Светосавском салону књига у Нишу.

Појава нових писаца, значајно је  оснажила културну сферу града. Неколико њих је већ добило и значајне књижевне награде у земљи и иностранству.

Овом категоријом на порталу Радио телевизије Врање која је насловљена  „Приче са југа“ наша медијска кућа и Удружење књижевника Врања жели да мобилише и уједини писце са југа Србије и из Косовског Поморавља. Већ афирмисани, старији и млађи писци из Врања, Пчињског округа и целог југа Србије писаће приче за Вас, наше читаоце.

Тако ћемо направити репрезентативни и својеврсни зборник радова ствараоца из овог дела наше земље, који ћемо представити широком аудиторијуму.

Зашто смо се одлучили на овакав корак који потенцијално доноси многе бенефите, осим новца?

Проза која нагони на читање у даху и ствара посебне слике код читаоца доприноси остварењу општег интереса у култури, а то је пре свега: стварање услова за развој и подстицање савременог књижевног стваралаштва и обезбеђивање услова за доступност културног садржаја јавности.

Овакво представљање књижевних прича, подстиче иновативност и креативност у култури.

Објављивањем прича и младих ствараоца подстичемо младе талентоване писце у области књижевног стваралаштва.

Најважније од свега, жеља нам је да читаоце подстакнемо на размишљање и неговање културе језика и изражавања, али и да широком аудиторијуму понудимо својеврсни „зборник“ који ће на једном месту представити најбоље прозаисте југа Србије и Косовског Поморавља.

Читањем не само да пуните главу информацијама, већ је и негујете. Можете узимати суплементе од рибљег уља или јести пуно куркуме. Можете ићи на часове језика, можете решавати загонетке, или можете вежбати неколико сати недељно.

Али најјефтинији, најлакши и најтестиранији начин тренирања вашег мозга налази се испред вас. Зове се читање. Зато, само напред, читајте редове који се нижу.

Упознајте најбоље прозаисте југа Србије, једноставно, на порталу Радио телевизије Врање.  

 

 

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2020 20:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Врање добитник награде Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5qrMRb0Jri
Ана Илић добила престижну награду - Радио Телевизија Врање https://t.co/iXT6ctgz9H via @tripplesworld https://t.co/5ZjKPHPiMi
Скупштина једногласно усвојила Одлуку о конверзији потраживања према Јумку - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dEEaEZiRag
Follow RTV Vranje on Twitter