Берба купина почела, откупна цена још непозната

У Србији је  почела берба  купина , али  откупна цена још увек није позната. Има наговештаја да ће се ове године цена кретати  од  120 до 180 динара за килограм . Произвођачи пак очекују да цена по килограму буде  између 300 и 500 динара за килограм. 

Газдинство Горана Тасића у селу Корбевац, код Врањске Бање, једно је од свега четири  на југу Србије  које се бави органском производњом воћа. На површини од  две хиљаде и 200 квадрата гаји две сорте купине. Очекује добар род, али због несигурних прилика у откупу, још увек не зна да ли ће се производња  и  берба ове године исплатити.

Горан Тасић произвођач  купина  каже да у органској производњи има сорте „Лох Нес“ и „ Чачанска рана“. Очекује род од  4 до 5 тона , можда и нешто више. За сада се цена још увек не зна. Прича се да ће се кретати од 150 до 180 динара за килограм. Беремо купине, дајемо их на откуп. У селу постоји хладњача , откуп добро иде, али се цена не зна.

Прошле године  откупна цена је била изванредна, кренула је са неких 150 динара, а берба  је завршена са 300 динара килограм.  И ове године се  очекивало да ће на основу понуде и тражње, не само код нас него и у Европи и свету, цена бити од 300 па чак и 500 динара.  Плодови  из система  органске производње  са газдинства Тасић , требало би да буду са још вишом ценом.

Тасић каже да њихово газдинство има 3,2 хектара у органској производњи. Ради се о највећим делом о ситном воћу . Производњу малине су смањили, али од пре три године засновали су органску производњу јагода, боровнице имају од раније, дуње, аронију, лаванду, јабуке и нешто шљива. Све је то у органској производњи.

Проблеми у купинарству трају дужи низ година. Цена купине у периоду од  претходних  пет година била је мизерна и кретала се од 25 до 40 динара, што је узроковало масовно крчење засада, те је са 6.000 хектара, колико је до пре осам година било засада у Србији, површина сада пала на свега 1.500 хектара. Произвођачи   сваке године  воде битку са хладњачарима  у намери да постигну реалну цену својих производа. Прошле године средња откупна цена се кретала око 220 – 230 динара, а килограм смрзнуте купине се продавао по 1.000 динара.  У тој несразмерној рачуници, најмањи део зараде остаје непосредним произвођачима. Све док не одлуче да искрче засаде, а тада неће бити зараде ни за кога. 

  

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter