У току више јавних позива за пољопривреднике

Ове године је држава за Министарствo пољопривреде издвојила 45 милијарди динара из буџета, што за пољопривреднике значи  да на располагању имају чак 40 врста подстицаја у оквиру националних мера.

Министарство пољопривреде са Управом за аграрна плаћања је на почетку године расписало више јавних позива, а актуелан  је и већи број Правилника за одређење подстицаје.

"Тренутно је актуелан подстицај за доделу бесповратних средстава у оквиру пројекта за конкурентну пољопривреду  у области сточарства. Министарство пољопривреде финансира 50 посто повраћај, 40 посто иде као кредит преко овлашћених банака и 10 посто је учешће пољопривредних произвођача", каже Срђан Зафировић, саветодавац.

Конкурс траје до 23. фебруара и има времена за оне који се баве сточарском производњом да конкуришу. Право да конкуришу имају физичка лица, предузетници, правна лица и земљорадничке задруге. Физичка лица су пољопривредна газдинства која морају да буду у комерцијалном статусу.

"Подстицај се огледа у изградњи објеката за смештај животиња, за смештај и манипулацију стајнака, за млекарство, затим опрема и механизација у производњи млека, меса, у пчеларској производњи и у рибарству", објашњава Зафировић.

Минимални износ инвестиција треба да је преко 20 хиљада евра, а максималан 50. хиљада евра.

Упоредо траје јавни позив за опрему и механизацију у биљној и сточарској производњи и то до 28 фебруара. За овај позив је велико интересовање. Актуелни су и правилници за тов животиња, где је износ подстицаја по грлу.

"За јунад је 15.000, за јарад и јагњад 2.000 и за свиње 1.000 динара. Минимални број грла предат кланици или фирми за извоз је: јунади три, јаради, јагњади и свиља 102, каже Зафировић.

До краја јула траје и Правилник за узгој телади за тов. За сву помоћ приликом конкурисања пољопривредници могу да се јаве Пољопривредној стручној служби.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 03 фебруар 2022 16:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter