Лоша година за пољопривреднике и власнике сточарских фарми

Пољопривредници и власници сточарских фарми готово да не памте овако лошу годину. Скочила је цена препарата за производњу пољопривредних култура, а многи су одустали и од сетве. Опстанак пољопривреде и сточарства готово да је доведено у питање.

Сви они који имају сточарску производњу на свом имању морали су да обраде њиве и посеју пољопривредне културе, међутим, ове године то је ишло прилично тешко.

"Отежано је, јер је цена ђубрива скочила са 1200 на 2200 динара, нафта је неквалитетна, раније смо трошили 3 литра, да би сада трошили 5 литара. 70 посто пољопривредника одустало је од сетве. Двоумио сам се да ли да сејем или не, да уништим свиње. Ипак, у договору са сином, посејали смо, али силом, четири и по хектара, међутим, кошта много", каже Драган Ристић, пољопривредник из Дубнице.

Без производње хране, нема ни сточарских фарми. Цена свиња, како прошле тако и ове године креће се од 180 до 200 динара по килограму живе ваге, док је цена производње хране скочила 40 па и 50 одсто. Пољопривредници кажу да су раније били на граници опстанка, међутим, са оваквим растућим трендом поскупљења, готово да је неминовна пропаст пољопривредника и сточарских фарми.

"Дошло је време да се производи само за сопствене потребе и ништа даље, никаква продаја, а град ће се ослонити на увоз. Увозно месо је никакво, истекао рок, па је зато јефтино, а колики је квалитет то ће на крају купац осетити. Једну ћу краву уништити, а једну оставити, млеко је јефтиније од воде. Газирана вода је скупља од млека, тако да ни ту нема рачунице", додаје Драган Ристић.

Сви се надају бољим временима за пољопривреду, када се све стави на папир, профита готово и да нема. Пољопривредници напомињу да оваква тешка година није била још од 2008. године, само 30 одсто ораница обрађено је ове, а ако се овако настави, наредне би све то могло остати пусто.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено уторак, 30 новембар 2021 13:21

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter